Hele innlegget faller på sin egen urimelighet av flere grunner. Innledningsvis mener jeg at det legges noen premisser for innlegget innledningsvis som ikke stemmer. Det er tverrpolitisk enighet om at det skal eksistere et videregående skoletilbud på de stedene som har et slikt tilbud i dag. Det er også enighet om at Pasvik Folkehøyskole skal bestå. Begge disse forholdene kan de se ut som Methi har oversett. Det som diskuteres er hvordan man kan opprettholde dagene skolestruktur, samtidig som kvaliteten og innholdet i skolen blir tilpasset de krav den blir stilt overfor i dag. Målet med de politiske diskusjonene er å gi et enda bedre tilbud til eleven, ivareta de ansatte, samtidig som vi gir rektorene og skolelederen mere forutsigbare rammer for utviklingen av en god Finnmarksskole.

Situasjonen er at det videregående skoletilbudet i Finnmark de siste årene ikke har vært tilpasset den demografiske utviklingen i fylket. Innholdet og kvaliteten i skoletilbudet er fra forskerhold og andre også blitt beskrevet i vendinger vi ikke er tjent med. Et enstemmig Hovedutvalg for kompetanse (HUK) har sett og tatt konsekvensene av dette, og på en konstruktiv måte definert noen rammer for den videre utviklingen av skoletilbudet. Høyre har ved flere anledninger tidligere tatt opp situasjonen i de videregående skolene i Finnmark, både i Fylkestinget og i HUK, men er blitt nedstemt av posisjonen (Ap, SV og KrF). Større vilje og evne til å gjøre noe med tilbudet i de videregående skolene har derfor vært helt nødvendig.

Ved så sterkt å formidle et ønske om fortsatt å ikke gjøre noe med det videregående skoletilbudet i Finmark, føyer leserinnlegget til Methi seg dermed inn i en kjent rekke av synspunkter og ytringer.

Skolestrukturen, uavhengig av hvor lite den er tilpasset elevene, næringslivet, den demografiske utviklingen og andre forhold i stor endring, skal den bestå. Uendret.  At Arbeiderpartiet har hatt posisjonen (riktignok sammen med andre parti) og dermed har hovedansvaret for situasjonen slik den fremstår i dag, synes ikke å ha gjort innrykk på Methi og andre tillitsvalgte fra posisjonspartiene.

Når det gjelder VargsundXpressen, så vil jeg la den ligge, men ser på nytt at motstanden mot den primært er fremmet av Arbeiderparti-politikere i Hammerfest. Det er synd. VargsundXpressen oppleves som en trygghet for mange av oss som bor i omkringliggende kommuner. Det er derfor med undring jeg ser den motstanden som kommer fra ordførerpartiet i den kommunen der sykehuset for store deler av Vest-Finnmark er etablert. Skulle tror at det var i Hammerfest interesser at tilgangen til sykehustjenestene for befolkningen i Kautokeino, Alta og andre omkringliggende kommuner ble så enkel og lett som mulig. Det vil bare styrke sykehusets legitimiteten.

For Høyre er utdanning viktig for en videre positiv utvikling i hele Finnmark. Det blir da merkelig hvis man går inn i en diskusjon om det videregående skoletilbudet i Finnmark med et utgangspunkt om at alt skal handle om hva vi kan gjøre for IKKE å tilpasse oss mulighetene de store demografiske og teknologiske endringene vi alle ser. Det er en type tilnærming Høyre ikke vil kunne være med på.

Kristen Albert Ellingsen

Fylkestingsgruppen, Høyre