«Je er så forbanna», sa Sylvia Brustad en gang. Nå sier jeg det også.

Ambulansefly er vår livline når det gjelder alvorlig akuttsykdom der det kan stå om minutter.

I Tromsø vil de ha et jetfly. Selvfølgelig vil de det. Primært for å kunne gi godt helsetilbud til Svalbard, sies det. Det virker mer som om en har så veldig lyst på et jetfly, kjempelyst.

For min del må Helse Nord gjerne kjøpe inn flere jetfly, men ikke finansiere drømmen ved å legge ned et av ambulanseflyene i Finnmark.

Helse Nord vil fjerne et av tre fly. Jetflyet kan lande på tre av fylkets rundt ti flyplasser. Med dette mener Helse Nords styre at vi – finnmarkingene –  får et bedre tilbud? Dette er som om Tromsø får et bedre flytilbud om SAS og Norwegian kutter noen avganger. Vel nok kunne matematikknivået både hist og pist vært bedre, men dette regnestykket kan ikke Helse Nords styre være bekjent med. Styremedlemmene må være mer enn alminnelig naive om de mener at dette kan selges inn til jubel og klappsalver. De har ei pedagogisk utfordring så stor at Bent Høye bør samtlige kurs i basic matte.

Vår helseminister, Bent Høie, sa i forbindelse med plassering av fremtidige sykehus i Finnmark: «Det er jeg som bestemmer!» Når det gjelder ambulanseflyproblematikken sier samme Høie: «Jeg bestemmer ingenting. Alt bestemmes av Helse Nords styre». Er det mulig å bli mer ambivalent og vinglete?

Så til brukerutvalget for Helse Nord. Dette utvalget er i utgangspunktet etablert for å ivareta pasientgruppens rettigheter i forhold til Helse Nord. Gjennom å nekte å ta ambulanseflysaken opp til debatt, har egentlig brukerutvalget vist seg å være et talerør for styret og ikke for brukergruppene.

Det kan synes som om brukerutvalget ikke har forstått eller kanskje ikke medlemmene evner å forstå at det er de små flyplassene i fylket som mister 33 prosent av kapasiteten og ikke Alta som ifølge Helse Nord bare kan rope på jetflyet. Det ligger liksom og sirkler over Finnmark. Når det ikke er på Svalbard da.

Den eneste som våget å fronte saken i siste møte i brukerutvalget, Alf Bjørn, ble tidd ihjel og han fikk heller ikke fast plass i brukerutvalget. En ønsket en person med samisk bakgrunn. Bjørn er medlem av samemanntallet. Ikke minst er det behov for en kritisk, men saklig røst som uredd kan fronte brukerbehovet.

«Je er så forbanna!»

Geir Larsen