Det er mange i Loppa kommune som føler seg forrådt av ordføreren; Steinar Halvorsen, Spesielt etter avisenes oppslag og samtalene på bygda i kommunen etter at Ordfører Halvorsen hadde «solgt» Loppa på møtet med kommunaldepartementet.

Kommunestyret i Loppa ville rette seg etter velgerne, altså innbyggerne i saken om sammenslåing, hvor flertallet (2/3 deler) stemte imot sammenslåingen.

Uttalelser som kom på dette møtet han var på, har satt sinnene i kok hos både fastboende og utflyttede Loppaværinger, for makan til arroganse skal man lete lenge etter. Dette vitner i stor grad om sololøp og uten noen måte ønske om samarbeid med sine velgere;

- vi klarer ikke å levere tilfredstillende tjenester, vi MÅ slå oss sammen med Alta

- all utredning viser at Loppa ikke er liv laga

- om vi blir 200 flere monner det ingen ting, vi vil fortsatt levere alt for dårlige tjenester

- vi har ikke klart å formidlet dette budskapet godt nok til våre innbyggere

- jeg aksepterer ikke at jeg skal få dårligere tjenester enn folk i nabokommunen i åra fremover bare fordi innbyggerne har sagt nei i folkeavstemming . Innbyggerne har basert sitt valg på følelser, ikke fakta. Han var derfor skuffet over at kommunestyret ikke gjorde jobben sin og sa ja på tross av rådet fra innbyggerne.( for mye føleri)

Og til slutt: jeg håper fylkesmannen gjør jobben sin og sørger for at vi blir tvangssammenslått. Hvis ikke det skjer håper jeg dere på stortinget har vett til å tvangssammenslå Loppa og Alta til våren. Det er eneste redningen for Loppa når kommunestyret ikke er seg sitt ansvar bevist!

Hva er en ordfører og hva er hans verv?

Definisjonen av ordfører er følgende;

"En ordfører er valgt som leder av en kommune og som møteleder for kommunestyre eller tilsvarende folkevalgte organ"

Dette betyr følgende; Ordføreren har ingen reell myndighet, men skal lede møtene i kommunen, inkl kommunestyremøtet. Han leder kommunen utad, men skal ikke ytre sin personlige mening, men fremme kommunestyrets vedtak utad!

En ordfører skal skille hattene, og hans personlige mening skal kun ytres av han som privatperson, og ikke i de fora hvor han ellers ville naturlig være en ordfører.

Det vil naturlig nok gjelde alle fora han er representant for kommunen, og i hele hans periode som ordfører.

Dersom ordfører Halvorsen ikke klarer dette, bør han revurderer hvor vidt han faktisk egner seg som en ordfører.

Dersom det er slik at han ignorerer sin reelle myndighet å går ut over sine fullmakter må kommunestyret og hans politiske parti i kommunen vurderer mistillitsforslag, og endre sammensetningen i kommunen slik at han "knebles", samt sende varaordfører i de møter hvor det er naturlig av ordfører å være representert.

Er det greit at ordføreren i Loppa er en diktator?

Dette er tydelig politisk maktbruk, og jeg ser mange av Loppas innbyggere ser på han som en sviker, en som lyver, og en som meler egen kake, på linje med et diktatur.

Vi i Folk mot Kommune- og Fylkessammenslåing ønsker nå at de andre i kommunestyret i Loppa, samt Høyres partigruppe, tar affære før det går galt for kommunen.

Et forslag vi ønsker å komme med er hjemlet i Kommunelovens §9, og ifølge regjeringen.no vil dette si;

«Kommunestyret velger ordfører, jf. kommuneloven § 9 nr. 1. Departementet legger til grunn at loven gir kommunestyret hjemmel til å fastsette omfanget av ordførervervet. Når kommunestyret har hjemmel til å fastsette omfanget av ordførervervet, vil det også kunne treffe vedtak om endringer i løpet av valgperioden. Et vedtak om å redusere omfanget midt i valgperioden vil således ligge innenfor rammen av den myndigheten kommunestyret har.»

Altså har kommunestyret sin fulle rett til å avsette ordføreren og sette inn en annen i denne stillingen.

Til ordfører Halvorsen vil vi si; Dersom du mener denne kommunen ikke er liv laga, så bør du pakke sammen snippveska og forlate din post. Du har ikke det som skal til for å løfte kommunen for å skape arbeidsplasser, eller gi rom for næring. Du kan ikke drive en kommune på samme måte som du kjører en bil tom for bensin i grøfta og sier «Næh, den funker ikke, så da driter jeg i den».

Overlever kjedet og klubba til de som ønsker jobbe for en bærekraftig kommune, for du er ikke rette mannen. Det har du bevist!

Vi imøteser svar!

På vegne av gruppen «Folk Mot Kommune- og Fylkessammenslåing»

Nann Jovold