«Nærmeste sykehus er åtte mil unna. Det er langt.» Kommentaren kom fra NRKs nyhetsoppleser, i en ekstrasending etter den tragiske bussulykken på Vestlandet sist lørdag. Sånn kan altså virkeligheten fortone seg når man sitter midt i Oslo, et steinkast unna nærmeste sykehus.

Åtte mil. Omtrent strekningen fra Alta til Skaidi – da er vi drøyt halvveis til sykehuset i Hammerfest. Fra Kautokeino er det drøyt 27 mil, fra Øksfjord nesten 26, fra Karasjok nesten 22…

I et innlegg i finnmarksavisene skriver Helse Nord at de nå har invitert både fagfolk og politikere til møter i Hammerfest i slutten av september, der de vil «redegjøre» for sine vurderinger om luftambulansetjenesten. Protestene fra Finnmark må åpenbart ha blitt lagt merke til. Men tonen i innlegget bærer ikke akkurat bud om at de akter å gå tilbake på sine planer; deres vurdering er fortsatt at «den samlede kapasitet og tilgjengelighet av flyambulansetjenester vil bli opprettholdt også for Finnmarks befolkning», selv med de foreslåtte endringene. Den nokså nedlatende tanken er nok at bare vi blir forklart saken litt grundigere vil vi nok etter hvert skjønne vårt eget beste. Og det bekrefter da også fag- direktør Geir Tollåli i Helse Nord: Selve beslutningen er nok tatt, sier han til Finnmark Dagblad.

Da er det med stor tilfredshet vi kan konstatere at fylkesleder Hesjevik og hans mannskap i Finnmark Høyre omsider har kastet seg i robåten, og nå bedyrer at de vil kjempe sammen med de øvrige politiske partiene for en optimal luftambulansetjeneste for Finnmarks befolkning. Etter sterkt press fra et samlet politisk og medisinsk fagmiljø i Finnmark har også de nå kommet til den erkjennelse at et jetfly som kun kan lande i Alta, Lakselv og Kirkenes naturligvis ikke er et akseptabelt alternativ til de flyene som kan operere på samtlige småflyplasser i fylket. Det var jammen på tide – la oss håpe det ikke er for sent. Uansett hvor mye vi kjefter på Lars Vorland og Helse Nord; det er selvfølgelig regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet som sitter med nøkkelen her. Da er det selvsagt svært viktig at fylkespartiene og deres stortingsrepresentanter ikke opptrer som lydige etterplaprere, men våger å stå opp for folket som har valgt dem. Et jetfly; ja takk – men ikke på bekostning av den allerede eksisterende beredskapen.

Foreløpig har ikke stortingsmann Bakke-Jensen mønstret på, men vi får håpe det skjer ganske raskt, sånn at også han kan bidra med litt geografiundervisning til helseminister Høie og sine venner i Høyre og Fremskrittspartiets stortingsgrupper. Da kan han kanskje begynne med å forklare dem at hans egne sambygdinger i Båtsfjord i en krisesituasjon har en biltur på nærmere 25 mil til nærmeste sykehus, som ligger i Kirkenes. Fra Hasvik til sykehuset i Hammerfest er det drøyt 28 mil – ja, pluss en liten fergetur, da. Fra Honningsvåg omtrent 18. Fra Mehamn er det bortimot 37 mil, men da er det nok lurere å gjøre som båtsfjordingene og kjøre til Kirkenes; dit er det «bare» 33 mil. Berlevåg ligger litt nærmere; drøyt 27 mil. Fra Vardø er det i underkant av 25.

DET er langt, det. Farlig langt. Det kan det da ikke være så vanskelig å begripe…?

Magnar Leinan