Helse-  og Omsorgsminister Bent Høie har tatt seg tid til å svare på et debattinnlegg fra undertegnede. Mitt innlegg inneholdt spissformuleringer omkring «empati og interesse for befolkningen i Finmark» og en korreksjon på Helse-Nord sin definisjon av responstid i akuttmedisin. Begrepet «iverksettingstid» ble introdusert av Helse-Nord som svar på mitt spørsmål om responstid.

Jeg synes det er svært positivt at Høie svarer og at han også engasjerer seg i en debatt omkring fastsettelse av ambulanseflyenes responstid som har gått over mange år. På forespørsel har også styreleder i Daniel Haga i Luftambulansetjenesten ANS svart på det samme spørsmålet i en e-post 29/6-16. Han skriver følgende:

«Ellers er jeg helt enig i dine merknader om bruken av begrepet «responstid». Overfor befolkningen (og også for de i kommunehelsetjenesten som står alene med en alvorlig situasjon), så er det tiden fra AMK svarer til hjelpen er framme som teller, og det er også det som offisielt betegnes som «prehospital responstid». I NOU 2015: 17 «Først og fremst» har de tatt inn et avsnitt om responstider, og har i den forbindelse vist til Definisjonskatalogen som Helsedirektoratet har vedtatt. De har også gjengitt en skisse som illustrerer sammenhengen mellom de ulike begrepene.»

For saken er det et fremskritt at begrepet «iverksettingstid» ikke vil bli benyttet mer. Høie understreker imidlertid i sitt svar at responstid ikke er fastsatt for ambulanseflyene. Dette fremhever ikke Daniel Haga. Dette er fordi han kjenner den lange og grundige diskusjonen som gjorde at Rikstrygdeverket spesifikt fastsatte en målsetting om 45-60 minutters responstid for ambulanseflyene da de hadde styringen av tjenesten. Dette var en oppfølging av tidligere helseminister Tove Strand Gerhardsens uttrykte ønske om at ambulanseflyene i den da nyopprettede Statens luftambulanse skulle være Nord-Norge og Finnmarks erstatning, for at forholdene her er slik at man ikke kan få legebemannet helikoptertjeneste slik som man kan i Sør-Norge og Tromsø. Tove Strand Gerhardsen var opptatt av at alle i Norge skulle få likeverdige tjenester, så langt som mulig. Høie sier at en slik responstid «ikke er foreslått i akuttutvalgets rapport fra 2015» , han mangler det historiske overblikket og vet ikke hvordan tjenesten har fungert hos oss i mange år.

Det fremgår også av hans uttalelse i innlegget om at «det er utfordringer å bruke den samme forståelsen av responstidsmålet på fly som for bil og helikopter». Men disse «utfordringene» har vi i alle år løst for ambulanseflytjenesten i Finnmark og Nord-Norge. Vi har i lange perioder oppnådd en responstid på 45-60 minutter. Det er denne tryggheten som gjør at ambulanseflytjenesten står spikret inn i hjertene til folk i Finnmark som en av våre grunnleggende trygghetsfaktorer for å kunne føle oss som likeverdige borgere med rett til det samme helsetilbudet som befolkningene i sentrale strøk av landet.

Akkurat i disse tider er det igangsatt en landsomfattende kampanje der befolkningen skal læres opp til å varsle uten opphold om symptomer på hjerneslag. Dette er fordi det har kommet en ny behandlingsprosedyre som gjør at disse pasientene kan unngå livsvarig alvorlig uførhet. Prosedyren forutsetter at pasientene kommer så raskt som mulig til sykehusbehandling slik at behandlingen kan starte innen 3 timer etter symptomstart. Hvis ikke Høie og Helse-Nord vil beholde vår nåværende responstid for ambulanseflyene på 45-60 minutter vil mange pasienter i Finnmark ikke få tilgang til behandlingen. Jetflyene vil ikke bidra til å opprettholde kort responstid for primæroppdrag fra kystdistriktene og bruk av jetfly vil også forsinke ankomsten til sykehusene for befolkningen i Alta og Lakselv. Jeg håper fortsatt på at Høie kan gi sin støtte til Finnmarks befolkning og sørge for at vår raske tilgjengelighet på ambulansefly beholdes for alle våre kommuner.

Jan Eggesvik

Kommuneoverlege i Lebesby og Gamvik kommuner