Kommunikasjonsdirektør Sandvik fra Helse Nord har tydeligvis laget Høies skriftlige svar på ambulanseflyenes responstid til Stortinget. Det sjokkerende er at de ikke vet hva responstid er. I stedet introduseres begrepet iverksettingstid som er det tidspunkt som AMK-sentralen definerer som at oppdraget er akseptert.

Vi som rekvirerer er vel kjent med dette begrepet der man tenker over hvordan “flyflåten” skal komme best ut av situasjonen. Denne tenkingen kan ta opp til 1 time selv ved akutte oppdrag. Responstiden er imidlertid tiden det tar fra vi som rekvirenter ringer inn oppdraget og til ambulanseflyet er klar for pasienten på angitt flyplass. Statens målsetting har helt fra 1988 vært at pasientene skal kunne nås innen 45-60 minutter fra primærlegens rekvisisjon.  Høies definisjon gir rom for inntil 1 times ekstra forsinkelse , noe som etter mitt syn er i strid med luftambulanseforskriften. Ved samtidighetskonflikter bestemmes nå at mange Finnmarkinger i fjerne strøk som får hjerneslag ikke vil få blodfortynnende behandling som redder liv og livslang uførhet. Helse-Nord vet ikke hva dagens responstid er og slett ikke hva responstiden vil bli med det “nye” systemet. Høie uttaler i tillegg at «Ambulanseflyene er ikke primært en lokal akuttmedisinsk ressurs, men et avansert transportmiddel over større avstander –  fra flyplass til flyplass. De er ikke beregnet å skulle være første ressurs hos en pasient.....».

Slik taler en helseminister som sannsynligvis aldri har erfart hvordan ambulanseflyene i Finnmark brukes. Hos befolkningen vår er dette sannsynligvis den viktigste akuttmedisinske trygghetsfaktoren vi har. Og vi som primærleger bruker selvsagt ambulansebiler til å hente våre pasienter til akuttrommene på sykestuene, eller vi drar ut på stedet for å gjøre livreddende behandling. Vi har ingen anestesilegeberedskap, men derimot er vi grundig opplært av anestesileger til å utføre vår behandling. Ingen andre kan komme hit raskt nok. Men den uhyrlige undervurderingen av hva den raske akutte ambulanseflytransporten til lokalsykehusene har betydd for befolkningen i Finnmark er fullstendig uforståelig. Dette er en helseminister som ikke kjenner sitt land.

Helse Nord utbasunerer at 45% av Finnmarks befolkning får et jetfly til disposisjon 24 timer i døgnet. Når det gjelder primæropdrag glemmer de å trekke fra befolkningen i Kirkenes som i likhet med andre pasienter nær sykehus rekker frem til sitt sykehus med ambulansebil. Vi i kystkommunene, inkludert Hammerfest, får ikke betjening av jetflyet. I Tromsø og Oslo har de til og med ambulansehelikopter som reduserer tidsvinduet til optimal sykehusbehandling ytterligere og der får Høie muligheten til å få både avansert behandling av akutt hjerteinfarkt (PCI) og hjerneslag (trombolyse) dersom han selv skulle bli utsatt for noe slikt. Empati og interesse for befolkningen i Finnmark har han ikke. Med tilgjengelige Beech fly fra våre lokale baser kan kyst-Finnmarks befolkning også rekke frem. Det har vi erfart gjennom mange år. Men responstiden har økt hver gang det store behovet for forflytningsoppdrag mellom sykehus øker og i dag når nye høyder. I ambulanseflyforskriften står det at primæroppdrag skal prioriteres. Men de som nå bestemmer lytter tydeligvis bare til sykehuslegenes stemmer.  Hva vet vel en skarve primærlege om de store linjer?

Men jetfly vil sluke ressurser og selv Lakselv og Alta vil få forsinkelser ved sykehusinnleggelser i forhold til dagens modell. Det understrekes meget tydelig at Alta-pasientene skal betjenes av jetflyet og medfører at en god del av akuttpasientene vil få lokalsykehus i Kirkenes i stedet for i Hammerfest som har svært kort flytid med Beech-fly fra Alta. Er dette politisk klarert? Mitt håp er at disse svarene fra Helse Nord og statsråd Høie gjennomskues av våkne politikere og skaper en storm fra Nord. Kanskje vi kan få saken til behandling i Stortinget? Hvis politikerne fra Finnmark og kanskje også Nord-Norge som helhet samler seg, kan vi kanskje beholde vår ekstra bufferkapasitet i Alta som koster en brøkdel av de 2 (?) luksuriøse jetflyene som nå skal sluke midlene. Riktignok til gode formål, men ikke for Finnmark.

Jan Eggesvik

kommuneoverlege i Lebesby og Gamvik kommuner