I forbindelse med at Luftambulansetjenesten for jetfly har fylkestinget skrevet et åpent brev til helseministeren. Bakgrunn for saken er at to jetfly skal settes inn i den norske luftambulansetjenesten. Strategiplanen for anskaffelsen av nye ambulanseflytjenesten fra 2019 til 2030 er de regionale helseforetakenes bestilling til Luftambulansetjenesten ANS.

At en ønsker jetfly inn i tjenesten er ikke vanskelig å forstå. Jetfly er raskere, har lengre rekkevidde, tar mer last og har bedre plass innvendig enn dagens ambulansefly. Det er svært viktig for beredskapen i et langt land. Videre fremheves det at «Jetfly og mer bruk av helikopter vil avlaste kortbaneflyene slik at de får mer tid til å betjene de små flyplassene særlig i Finnmark. 5 av 6 ambulansefly i Nord Norge vil være propellfly som kan operere på kortbaneflyplassene.»

- Summen av ny helikopterbase på Evenes, nytt redningshelikopter i Lakselv og et jetfly i Tromsø vil sammen med de fem kortbaneflyene i Nor-Norge gi et bedre tilbud til befolkningen i nord, sier Vorland. Dette sier han i forbindelse med strategiplanen.

Det finnes dermed gode faglige begrunnelser for oppgraderinger av flyparken til ambulansetjenesten, både for fly og helikopter. Det vi i Finnmark ønsker å få fram er viktigheten av at vi fortsatt skal ha tre fly med base i vårt fylke. Da må vi jobbe for det, for når det kommer til helse og sikkerhet, skal de faglige argumentene veie tyngst, ikke stemmen til den som skriker høyest. Å sende et brev til helseministeren med en 10 punkts kravliste har lite for seg.  Det er bare å se til striden om sykehus i Molde/Kristiansund. Da kom det fra de samme partiene som nå ber helseministeren grip inn «saken må granskes, slik at vi kan forvisse oss om at Høie ikke har kommet med noen bestilling av et utfall som han selv har ønsket.»

Bruk av jetfly er ikke alternativ

Hva er det så vi krever fra  Helseministeren? I punkt 3 i brevet står det at «Finnmark Fylkesting krever at: Bruk av jetfly ikke er et alternativ i Finnmark, da disse kun kan benyttes på 4 av 11 lufthavner». At de som bor i Sør-Varanger og skulle få behov for transport til brannskadeavdelingen i Haukeland sykehus synes dette er en god uttalelse, er jeg mer i tvil om. At dette faglig kan forsvares, det kan jeg ikke tenke meg.

I Punkt 8. Krever Finnmark Fylkesting: «Grunnet utfordrende klimatiske værforhold og store avstander i Finnmark, må det utredes opprettelse av ny lufthavn i Kautokeino for å ivareta nødvendig livreddende tilbud/beredskap for befolkningen i indre Finnmark…»

Listen over krav som ble lagt fram er lang og tildels usammenhengende. Å kaste inn et krav om en ny flyplass i denne sammenhengen er ikke noe man gjør om målet var å nå fram med sin sak. Om vi ønsket å nå fram i kampen om fortsatt å ha tre ambulansefly stasjonert i fylket, måtte vi sendt inn et faglig godt begrunnet brev til Helse Nord og Norsk Luftambulanse. Men dessverre glemte forslagsstiller å legge fram uttalelsen slik at den kunne justeres til å bli et positivt bidrag i debatten. For Høyres gruppe framsto brevet som intet mindre enn et velgerfrieri, og når vi framstår så lite seriøst kan slike uttalelser være mer til skade enn gavn.

Jo Inge Hesjevik

Gruppeleder, Finnmark Høyre