«Selvsagt stemte vi ikke mot for å verne helseministeren. Vi kunne rett og slett ikke stemme for en uttalelse det ikke var gitt mulighet til å sette seg inn i», sier leder Jo Inge Hesjevik i Finnmark Høyre til Altaposten, etter at de nektet å bli med på fylkestingets brev til helseminister Bent Høie, der man slår fast at man ikke under noen omstendighet kan akseptere forslaget fra Helse Nord om å fjerne et ambulansefly lokalisert i Alta og erstatte det med et jetfly med base i Tromsø. Et forslag som helseministeren tidligere har gitt sin fulle støtte til.

Dessverre er jo ikke dette noe nytt; Finnmark Høyres egen Frank Bakke-Jensen har fra sin plass på Stortinget sammen med Fremskrittspartiets Jan-Henrik Fredriksen alltid stått trofast på for å male glansbilder av regjeringens sentraliseringspolitikk, mens Hesjevik og Finnmark Høyres bidrag har vært enten å uttrykke forståelse, eller ganske enkelt sitte musestille og holde kjeft. Så også denne gang; igjen ser vi altså at det er viktigere å unngå å kritisere moderpartiet og partiledelsen i sør, enn å støtte sitt eget hjemfylke og folket som har valgt dem.

Beklager, Eggesvik – du skal ha stor takk for din iherdige kamp for en god luftambulanseberedskap også for Finnmarks befolkning; sammen med de tre flysykepleierne Ulla Lindquist, Synnøve Amundsen og Bjørn Bjerkan har du med dine mange faktabaserte innlegg til fulle dokumentert galskapen i dette forslaget og de dramatiske følgene dette kan få. Men jeg er redd kampen er tapt. Lars Vorland og Helse Nord ombestemmer seg nok ikke; de har ingen ytterligere kommentarer, dette er en ikke-sak for dem, er den utrolig arrogante beskjeden fra deres kommunikasjonsdirektør Siw Sandvik til Finnmark Dagblad/iFinnmark.

Vi får de politikerne vi fortjener, heter det. Har vi virkelig fortjent disse? Det får bli spørsmålet for alle oss andre i tiden frem mot neste valg…

Magnar Leinan