Helse Nord RHF med Finnmarkssykehuset HF i Hammerfest som ivrig pådriver, arbeider for tiden med å få på plass en ny sykehusstruktur for Vest Finnmark. For noen uker siden presenterte foretaket et forslag som dessverre viste seg å være uten faglig tyngde, meget ubalansert og tilnærmet irrelevant med tanke på framtidens behov. Det manglet stort sett alt det en utredning skal inneholde, og selve framstillingen bar preg av å være tatt ut av luften der og da. Dette opprørte folk og ikke uventet ble forslaget tolket som et bestillingsverk med opprinnelse i Hammerfest.

Alta kommune som flere ganger hadde anmodet om en upartisk konsekvensutredning, ble hver gang avvist av Helse Nord RHF med begrunnelsen; bortkastede penger.

Paul Bakken. Foto: Privat

Valget 2015 ble et vendepunkt og tverrpolitisk enighet i Alta førte til at kravet om en utredning ble fremmet nok en gang. Etter et møte i Oslo 1. februar i år mellom kommunen og sentrale myndigheter (inkl Helse – og Omsorgsdepartementet), ble kravet om utredning endelig akseptert. For ordens skyld nevner jeg at også Finnmark AP støtter Alta kommunes krav, mens  Finnmarkssykehuset HF, klinikksjefen i Hammerfest og Finnmark legeforening alltid har gitt Helse Nord RHF sin uforbeholdne støtte i kampen mot en utredning.

Hvorfor ikke i Finnmark?

Så kan man jo spørre seg hvorfor Helse Nord RHF valgte å utrede sykehusstrukturen i Nordland (Helgeland), men motsatte seg det samme i Finnmark? I påvente av en plausibel forklaring, ser jeg for meg et tenkt scenario: Ordføreren i Hammerfest, med erfaring som statssekretær og vararepresentant på Stortinget og som i denne saken holder en lav profil, inviterer til sammenkomst hvor også Finnmarkssykehuset HF deltar. Distriktspolitikk og sysselsetting er ordførerens høyeste prioritet, og i løpet av kvelden ytrer han at byens sykehus for enhver pris må reddes. Ytringen blr fanget opp av Finnmarkssykehuset HF og noen uker senere er forslaget til framtidig struktur opplest og vedtatt; sykehuset blir i Hammerfest og Alta helsesenter omdøpes til «Alta nærsykehus»,

Et tenkt scenario, ja, men så lenge Helse Nord RHF ikke kan dokumentere at det ligger en seriøs og solid saksbehandling bak, står det ved lag. Samtidig må jeg understreke at dersom Alta hadde akseptert tilbudet om et «nærsykehus» tidlig i prosessen, ville det blitt et takk og farvel til en konsekvensutredning senere.

Viktig

Vi må aldri glemme at sykehusstrukturen er en viktig grunnpilar i samfunnet. Husk også at nærhet og tilgjengelighet på samme måte som distanse og reisetid til spesialisthelsetjenester, akuttkirurgi og fødeavdeling, er knyttet tett sammen.

Det er kjent at helsetilbudet i Finnmark sett i forhold til folketall og areal, koster enorme summer og aldri kan bli bærekraftig på samme måte som i sør. Derimot kan driftskostnadene (inkl pasient – og pårørende reiser) bli betydelig redusert gjennom en struktur tilpasses de store demografiske endringene i Vest Finnmark de siste 10 – 15 årene.  Alta (20.000 innb) er fylkets største bykommune og er sentralt plassert i regionen. Byen har hatt stor og vedvarende vekst i flere ti – år, og kan ikke uten videre neglisjeres som vertskap for et nytt regionalt sykehus til fordel for en betydelig mindre by eller tettsted, f eks  Hammerfest (9.900 innb). Et ufravikelig krav hva angår sykehus er at det plasseres slik at de aller fleste rekker fram innenfor eller så nær opp til den «gylne medisinske timen» som mulig. Forslag som innebærer det motsatte, må og skal forkastes.

Uønskelig cowboykultur

Når ledere av helseforetak tror de er faglig uangripelige og besitter frekkhetens nådegave og heller ikke skjønner at det er kvaliteten på produktet som legitimerer foretakets berettigelse, bør de irettesettes. Cowboykultur er ikke ønskelig og kombinert med dårlig lederskap og manglende dømmekraft, er det bare tragisk. Det er nå en gang slik at troverdighet og godt omdømme gir tillit. Jeg merker meg forøvrig ytringene til rådmannen i Alta, men tror likevel han vil anstrenge seg maksimalt for finne et selskap med gode referanser til å gjennomføre en høyst betimelig utredning. Unngå for all del gode råd fra Finnmarkssykehuset HF som åpenbart lever etter tesen «å tenke nytt er umulig, og det uprøvde er farlig».

Om foretakene ser kommende utredning som en evaluering eller granskning? Det vil jeg ikke ta stilling til her og nå. Fra dags dato avventer vi utredningens konklusjoner og departementets reaksjon og kommentarer.

Paul K Bakken

Sola/Rogaland