Helse Nord er den regionen i Norge som har den høyeste legedekningen i sykehus. Finnmarkssykehuset har økt fra 40 til 80 prosent med egne ansatte leger, men bruker fortsatt 1,75 prosent av budsjettet på lønninger til vikarleger.

Vi er klar over at legene tjener godt, men poenget er at det ikke er annerledes hos oss enn i et annet helseforetak.

Budsjettet for Finnmarkssykehuset var i 2014 1,6 milliarder kroner. 1,75 prosent av disse pengene gikk til lønn og reiser til vikarleger i 2014, noe som tilsvarte 28 millioner kroner. Et vikarbyrå kan kreve opp til 75.000 kroner for en lege for en ukes jobb, og Finnmarkssykehuset har i gjennomsnitt en kostnad på 60.000 per uke for en vikarlege. En vikarlege kan tjene 20.000 på en vakt som går fra ettermiddag til morgenen etter, hvis det er helligdag som gir full uttelling med tanke på ekstra tillegg.

Informasjonssjef Ivar Greiner i Finnmarkssykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset

Av fast ansatte har Finnmarkssykehuset 101 overleger, 77 leger i spesialisering, altså leger som skal bli overleger og vi har hvert år 28 turnusleger. I tillegg har vi vikarer. I løpet av året er 20 prosent av alle legene som jobber hos oss vikarer. Dette er på linje med andre foretak i Nord-Norge. Mange helseforetak utenfor de store byene ellers i landet har også bruk for mange vikarer. Helseforetakenes vikarbruk er nok ikke særlig avvikende fra kommuner som også har behov for flere fast ansatte.

Hvorfor bruker vi ikke 28 millioner kroner på å ansette flere egne leger? Hvis svaret var så enkelt, at det bare var å ansette flere, så hadde vi gjort det. Utfordringen er at vi er i konkurranse med alle sykehus i hele landet, som alle trenger flere leger.

Finnmarkssykehuset ønsker å ansatte flere leger, og lykkes også med å rekruttere nye leger. Spesialisthelsetjenesten har økt antall stillinger betydelig de siste år. Tall fra Helsedirektoratet viser at vi i Helse Nord har økt antall leger i spesialisthelsetjenesten med 37 prosent fra 1998 til 2013. Sykehusene i nord har økt mest og har også den høyeste legedekningen i landet med nesten 4 leger per 1000 innbyggere, mens landssnittet er 3,24. Finnmarkssykehuset har i ti år hatt et eget rekrutteringsprosjekt, som har resultert i at vi har økt andelen egne fast ansatte leger fra 40 til 80 prosent.

For uke 41 i høst var 15 % av legene som bemanner sykehusene vikarer. For Hammerfest sykehus var det to vikarleger som dekket opp for to ledige stillinger. De vikarene leier vi inn for at pasientene skal få den behandlingen de trenger, i tide.

Det vil bli flere faste leger

Det er en viktig jobb å få legene til å bli værende. Det viktigste bidraget i så måte, vil nok være den gode nyheten om at utdanningen av 6. års studentene på medisinstudiet, starter i Finnmark fra 2017.  Det viser seg at sjansen for at legene fortsetter å jobbe i Finnmark, øker betydelig, hvis de blir utdannet her.

I tillegg vil Finnmarkssykehuset gjennom en treårig plan jobbe for å stimulere legene til å bli værende. Vi vet at legene ønsker faglig utvikling. Noen ønsker for eksempel å forske. Dette skal vi legge til rette for.

Når det gjelder utdanning, så har våre leger gode avtaler som inkluderer tid til videreutdanning. Finnmarkssykehuset er unikt med den gode ordningen for videreutdanning. Det er et av våre viktigste tiltak for at legene våre skal bli værende og opprettholde et godt tilbud til pasientene våre. Det er en av årsakene til at vi i perioder har bruk for vikarer. Når våre fast ansatte leger er i et utdanningsløp, leier vi inn vikarer slik at vi opprettholder pasienttilbudet.

For uke 41 hadde vi én vikarlege ved Kirkenes sykehus som dekket opp for en lege som var i utdanningspermisjon.

Mens debatten ellers i landet handler om leger som ikke får fast jobb, er det ikke tilfelle hos oss. Her tilbyr vi faste stillinger til de legene vi trenger.

Pasientfokus

Pasienter har krav på å bli behandlet innen så og så lang tid. Våre faste leger jobber gjerne ekstra for å få endene til å møtes. I tillegg leier vi inn vikarer, for at pasientene skal slippe å vente unødig.

Vikar rett fra gata?

En vikarlege kommer ofte fra et universitetssykehus, og tilfører sin kompetanse til Finnmarkssykehuset. De samme vikarlegene kommer til oss, år etter år, og gjerne flere ganger i året, og kjenner pasientene våre.

En vikarlege hos oss er derfor som regel å regne for en del av staben vår, kjenner våre rutiner og prosedyrer, og er en naturlig del av teamet. Det er sjelden vi benytter vikarer som vi ikke kjenner fra før, eller som ikke kjenner pasientene våre eller våre rutiner.

Får vi færre vikarleger i framtiden?

Målet vårt er at alle våre leger skal være våre fast ansatte. Et spørsmål, som vi ikke vet svaret på, er hvordan økt bruk av private tilbud vil påvirke oss. Det er flere som har uttrykt en frykt for at våre leger i framtiden heller velger å jobbe i det private.

Når vi bygger nye sykehus i Kirkenes og Hammerfest, bygger Alta Nærsykehus og bygger Samisk helsepark, håper vi at flere Finnmarkinger ønsker å satse på legeyrket. Det er Finnmarkingene vi vil satse på først og fremst. Velg legeyrket!

Ivar Greiner

Kommunikasjonssjef

Finnmarkssykehuset