I et innlegg på Finnmarkssykehusets facebokside ber sykehusdirektør Torbjørn Aas om at også mannfolkene har fokus på kreft. Vi har fått lov til å trykke innlegget:

Oktober er tradisjonelt måneden for «Rosa sløyfe», en årviss og velkjent kampanje for økt kunnskap om, og innsamling av midler til arbeidet mot brystkreft. Dette er et godt og viktig arbeid, som utføres av Kreftforeningen og Brystkreftforeningen.

Men det er også slik at kreft også rammer menn.

Derfor vil jeg i kjølvannet av «Rosa sløyfe» benytte anledningen til å sette litt fokus nettopp på oss menn.

Jeg har selv vært en av de mennene som har tenkt «det skjer ikke med meg». Men det gjorde det. For to år siden fikk jeg testikkelkreft. Jeg er kreftfri nå, men det var ikke min egen fortjeneste at det gikk bra. Det tok meg 9 måneder med bagatellisering å forstå at de endringene jeg selv merket, og med smerter i underlivet og ryggen, ikke gikk over av seg selv. Først da gikk jeg til legen, og etter ultralydundersøkelse ved Hammerfest sykehus en torsdag, gikk ting raskt, og jeg ble operert i Tromsø påfølgende mandag. Heldigvis var den kreften som rammet meg ikke av typen som spredde seg. Men jeg har tenkt veldig mye på at det ikke hadde trengt å ende slik, og at de 9 månedene jeg bagatelliserte det hele kunne blitt veldig skjebnesvangre.

Testikkelkreft rammer ikke så mange, men er den vanligste kreftformen hos menn under 35 år. Prostatakreft er er den hyppigste kreftformen hos menn, og rammer ca 4.000 menn årlig. Symptomene på kreftformene er i noen grad sammenfallende, og noe er ulikt.

Vi menn må lære av kvinnene. Den kunnskapen de har og de rutinene de har for å selv sjekke for uregelmessigheter, og ikke minst det å oppsøke lege når de har mistanke om noe, er noe menn bare må bli flinkere til. Og dere kvinner må bare fortsette å mase.

Oppfordringen er enkel - på samme måte som kvinnene undersøker brystene sine, må vi menn undersøke testiklene. Også må vi gå til legen dersom vi mistenker at ikke alt er som det skal "der nede". Det er ikke mandig å la være!

Derfor: Sjekk "ballene", og støtt "Rosa sløyfe"!

Torbjørn Aasadministrerende direktør Finnmarkssykehuset