OL-helten gikk bort i helga

Ble 81 år gammel.
sport

En av Altas beste og mest kjente skiløpere gjennom alle tider, Per Olsen, døde lørdag.

Olsen hadde en lang og innholdsrik karriere, der fjerdeplassen i OL i Cortina 1956 ble et av de store høydepunktene.

Per Olsen var 81 år gammel da han lørdag døde etter lengre tids kreftsykdom. Han hadde familien rundt seg til det siste. Ikke mange altaværinger har en livshistorie som nettopp Aronnes-mannen som tok Ski-Norge med storm på 1950-tallet. Han var blant annet med og tok en fjerdeplass på stafetten under OL i Cortina i 1956. Han var også en av nordmennene som smurte seg bort på 30-kilometeren, der han ble nummer 19.

Hyller Olsen

Tor Oskar Thomassen opplevde Per Olsen på nært hold gjennom mange år i skisporet. Thomassen har selv vært landslagsutøver og hadde et spesielt forhold til sin sambygding fra Aronnes.

– Han var min første langrennstrener. Per flyttet jo sørover for å satse på ski, men da han tok familien med seg og flyttet hjem fra Trysil i 1968, fikk jeg ham som trener. Han ble deretter min mentor, sier Thomassen, som også i dag er involvert i skimiljøet. Han vet bedre enn de fleste hvilken kapasitet Per Olsen var. Selv hadde han mange flotte treningsturer med sin sambygding og mye lærte ham av nettopp Olsen.

– Selv om jeg var på kombinertlandslaget ga han meg alltid gode råd. Han var en lun og fin type når man ble kjent med ham og mot meg var han alltid positiv. Vi hadde nok et helt spesielt forhold, sier Tor Oskar.

Mange hilste

Thomassen forteller at han opplevde på mange av sine reiser, både som utøver og seinere, at kjente nordmenn hilste hjem til nettopp Per Olsen.

– Jeg har snakket med både Sverre Stenersen, Hallgeir Brenden og Håkon Brusveen og alle skrøt av Per som en meget dyktig og kunnskapsrik skiløper. Snakket også med en olympisk mester som Tormod Knudsen og også han skrøt veldig av Per. Alle hilste oppover, sier Tor Oskar og forteller at Olsen ga tips og råd til mange løpere opp gjennom tidene. Blant annet til Øystein Rønbeck som hadde en fin karriere bak seg.

– Per hadde greie på mye. Vi hadde mange samtaler, helt til det siste og jeg kan skrive under på at Per har lært mange av dagens altaværinger å gå på ski, sier Tor Oskar Thomassen, og føyer til at Per Olsen var en løper slik Olymipatoppen selv i dag ønsker en toppidrettsutøver skal være. En som er selvdreven, innsiktsfull og liker å trene hardt for å bli best.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

sport