- Reinspikka rasisme fra Lyn-supporterne

Silje Moutka krever at NFF tar tak i hets på etnisk grunnlag.

KREVER HANDLING: Silje Moutka er lei seg og forbannet etter at det ble kom frem i media at Magnus Nikolaisen (bildet) og andre Alta IF-spillere skal ha blitt samehetset av Lyn-supportere.  

sport

Altaposten kunne i går melde om at Alta IF-spillerne var blitt hetset på det groveste under seriekampen mot Lyn søndag.

Les mer:

Hengt ut som «ubrukelig rasshøl» og innavl

– De ropte «jævla same» fra før kampstart, sier Magnus Nikolaisen om Lyn-supporterne.


- De ropte «jævla same» fra før kampstart, forklarte spiss Magnus Nikolaisen til Altaposten.

Flere av spillerne skal ha blitt utsatt for slike tilrop.

Leder i Norske samers riksforbund, Silje Moutka reagerer med sinne på opplysningene.

- Jeg blir skikkelig lei meg, og rett og slett forbanna når jeg hører at disse flotte idrettsutøverne våre blir utsatt for dette, sier hun.

Reagerer sterkt

Nå krever hun at saken tas opp snarest.

- Dette er rett og slett ikke akseptabelt. Det er usportslig og forkastelig å hetse andre på etnisk grunnlag, og her har NFF et ansvar, sier Moutka.

Hun mener forbundet snarest må ta tak i problemstillingen.

- I sitt forebyggende arbeid bør de legge vekt på dette. Vi vet at samehets har vært et tema i barnefotballen tidligere, da er det ille at voksne folk, som skal være forbilder, holder på slik, fastholder Moutka, som ikke kan se at det er noe bedre å hetse samer enn mørkhudede.

- Det er sjelden jeg tar ordet i min munn, men når man æreskjeller folk på etnisk grunnlag, er det reinspikka rasisme. Her er det ikke forskjell på hudfarge og etnisk bakgrunn.

Stolt over Alta IF

Politikeren sier hun er stolt over både Alta IF og TIL, som gode representanter for både Nord-Norge og det samiske. Det er i sør fotballforbundet må sette inn støtet, mener Moutka.

- Jeg vil utfordre NFF til å ta tak i dette. Slik oppførsel, som vi har opplevd fra Lyn-fansen, ødelegger fotballen. Dette er ikke noe vi i nord klarer alene, vi må ha hjelp fra forbundet. At lag nordfra skal møtes med slik rasismehets, er ikke greit, fastholder NSR-lederen.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

sport