Magne Ek"/>

Tror 15 kan sloss om VM-tittelen

Roger Dahl er en av de som tippes i toppen i VM, men selv tror han 15 kjørere er gode nok til å blir verdensmester.
sport

– Jeg vet ikke helt hva jeg har tenkt i forhold til å bli verdensmester, men jeg kommer til å prøve selv om det kommer til å bli tøft, sier hundekjører Roger Dahl før starten i Femundløpet.

Starten går torsdag, men Alta-kjøreren har, til tross for VM-statusen, et annet hovedmål for sesongen.

– Finnmarksløpet er hovedmålet så om jeg ser at det butter for mye imot så kommer jeg til å tenke på det. Men går det veien så lar jeg hundene gjøre den jobben de er satt til å gjøre. Jeg kommer nok uansett ikke til å bryte løpet, men vil ikke kjøre på en sånn måte at det går utover hundene i forhold til Finnmarksløpet, sier Dahl som heller ikke lar seg direkte imponere av VM-statusen.

– Det er bare noen få europeere som stiller - resten er nordmenn. Så det blir nesten som å si at man kan ha VM i melkespannkasting i Berlevåg, sier Dahl før han tar seg litt inn:

– Nei, men det er artig at løpet har fått VM-status. Det betyr at flere kommer for å delta.

Kremen er med

Fra Alta mangler et par kjørere som sikkert kunne blandet seg i teten, men likevel er feltet sterkt. Inger-Marie Haaland, Robert Sørlie, Bjørnar Andersen, Sigrid Ekran og Petter Jahnsen er andre rutinerte kjørere som ventes å kjempe i toppen, sammen med Dahl.

– Jeg tror 15 kjørere er kapabel til å bli verdensmester. Så om jeg blir blant de fem beste vil jeg være fornøyd, og heller ikke misfornøyd om jeg blir blant de ti beste, sier Dahl.

Også Ralph Johannessen som vant Finnmarksløpet i fjor tror mange kan kjempe om seieren.

– Det er veldig mange som kan vinne og det ser ut som at det blir et greit løp å kjøre. Det er meldt lite vind og sporene skal være gode. Det betyr at det blir kjørt hva remmer og tøy holder, sier Johannessen som har overlatt spannet han vant Finnmarksløpet med i fjor til samboeren Inger-Marie Haaland.

– Hun er i utgangspunktet vår gullkandidat, men hun vet ikke at jeg har tenkt å vinne, sier Johannessen på sedvanlig Ralph-vis.

– Ingen må tro at ikke unghunder kan løpe fort, sier han før han realistisk legger til:

– Spørsmålet blir hvor lenge det holder. Det kan gå helt fint, men kanskje må man hvile litt mer for å komme til mål. Jeg må vel være realist, sier han med et smil.

Det samme er Alta-kjører og nestleder i Alta trekkhundklubb Roger Fossøy.

– Jeg går opp en klasse og må være realist. Så målet mitt blir å plassere meg fra midten og oppover, sier Fossøy.

Alta-kjørerne Waling Magnus Gorter Voie og Kristian Walseth stiller også på 600-kilometeren. Totalt er det påmeldt 77 kjørere.

– Marianne kan vinne

I klassen under, Femund 400, stiller Alta med fire kjørere som skal konkurrere om gullet mot hele 129 andre kjørere. Langfjordjenta Ida Karlstrøm er tilbake og stiller sammen med Ben Voigt, Nils Hesthag og Idas tante Marianne Skjøthaug.

Både Dahl og Fossøy har stor tro på sistnevnte.

– Marianne er en konkurransekjører og jeg tror hun kommer til å gjøre det bra, sier Dahl.

– I tillegg til at Roger Dahl kan kjempe i toppen i den største klassen har jeg veldig stor tro på Marianne Skjøthaug i åttespannsklassen. Hun er kapabel til å vinne løpet. Også Nils Hesthag, som vant årets Troms Quest, kan gjøre det meget godt på 400-kilometeren, sier Fossøy før han avslutter:

– Klubben har veldig mange dyktige hundekjørere og når vi først reiser så langt for å konkurrere så ønsker vi å gjøre det bra.

TV-kjendisen Lars Monsen som samarbeider med Hans Petter Dalby om hundeholdet stiller også i 600-kilometersklassen. Det samme gjør Trond Ørslien som vant hyttepremien i Finnmarksløpet i 2009.