Magne Ek"/>

Forventer et skikkelig bikkjeslagsmål

Hundekjører Harald Tunheim Harald Tunheim er en av favorittene, men mener det aldri før har vært så mange seierskandidater som i år.
sport

Harald Tunheim, Roger Dahl, Robert Sørlie, Rune Johansen, Bjørnar Andersen og Tore Bergby har alle sammen vunnet 100-mila i løpet av de siste ni årene. Tunheim tror alle disse kan kjempe om en seier også i år.

– I tillegg kommer Ralph Johannessen som kjører fjorårets vinnerspann, Arne Karlstrøm, Sigrid Ekran og Nina Skramstad som jeg også tror vil kunne vinne, sier Tunheim som har gått til topps i løpet fem ganger (96, 97, 98, 06 og 08).

– Jeg tror 10-12 av kjørerne som stiller vet at de kan vinne. Og de kommer til å gjøre alt for å klare det, sier han.

En av dem er trolig også veteranen Kjell Brennodden som ble nummer to i fjor.

– Halvparten faller fra

Men Tunheim tror ikke alle de 10-12 kommer til å være med i teten når det nærmer seg slutten av løpet.

– Jeg tipper at omlag halvparten faller fra. Og da håper jeg selvfølgelig at jeg ikke er en av dem.

I fjor fikk han selv føle at mye kan skje underveis.

– Det hjelper lite om man har vunnet tidligere år eller er favoritt før løpet. Det kan skje ting underveis og i fjor kjørte jeg ut fra Kirkenes med bare åtte hunder. Da var løpet i realiteten kjørt, sier Tunheim som endte på sjetteplass over sju timer etter vinneren Inger-Marie Haaland.

Mye snø gjør at han er ekstra spent før årets løp.

– Spenningen hos meg er hvordan hundene takler det løse føret. Det blir som å løpe på en badestrand og hundene kan løpe seg stive. Mange kjørere vil nok oppleve at hunder må tas ut på grunn av stivhet, sier veteranen som har et godt spann i hundegården.

– De står og smiler ute i hundegården og er klare til å komme i av gårde. Det ser veldig bra ut før start, men det er nå det hele starter, sier Tunheim.

.

Har vinnerspann

Også Roger Dahl har tro på at han kan gå til topps for første gang siden 2005. Han har fullført løpet hele 22 ganger og mange kaller han bare for Mr. Finnmarksløpet.

– Mitt spann er godt nok til å vinne og seier er målsettingen. Kun egne feilvurderinger - eller at de andre har enda bedre spann - kan hindre meg å gå til topps, sier Dahl.

– Eller at hunder blir syke, legger han til med et smil.

Han hadde 18 hunder han vurderte å ta med i det 14 hunds store spannet. Han endte opp med et spann med flere potensielle lederhunder.

– 12 av mine 14 kan gå i front. Og 4-5 av dem er det jeg kaller stormhunder eller uværshunder som kan være gode å ha dersom været blir hardt, sier Dahl.

Både Dahl og Tunheim vet hvordan det er å vinne.

– Det er stas å vinne uansett, og man kan gå et helt år å vite at man er best, men det blir ekstra stort for vinneren i år når det er så mange potensielle vinnere på startstreken, avslutter Harald Tunheim.