Vilde Kvammen"/>

Fra hestekrefter til hundekrefter

På grunn av Finnmarksløpet blir hundesporten stadig mer populær i fylket, og det spesielt i Alta-området. Kjetil Ernstsen som tidligere har vært aktiv innenfor scootercross har byttet ut scooteren med hunder.
sport

Under helgens todagers trekkhundløp i Langfjordbotn var det flere nye fjes å se, deriblant Kjetil Ernstsen fra Alta. Ernstsen er av den grunn ikke et ukjent fjes fra annen lokal sport, han er nemlig gammel scootercrosskjører.

To ble til sytten

På grunn av Finnmarksløpet blir hundesporten stadig mer populær i fylket, og det spesielt i Alta-området. For Ernstsen begynte det hele ganske så beskjedent.

– Jeg startet med to «kompiser» til å ha med på fjellturer, og nå har jeg 17 «kompiser», forteller han.

Løpet i Langfjorden var Kjetil Ernstsens aller første, og det ga mersmak. Han vet hva som er så attraktivt med sporten.

– Det er spennende. Ukjent terreng gir stadig nye utfordringer. Dette skal vi gjøre igjen, forklarer han.

Oppvarming til Finnmarksløpet

Som tidligere scootercrosser har Ernstsen en del av de fysiske kravene i behold. Balanse er en av de, men for han er ikke det nok.

– Skulle gjerne hatt litt av scooterkondisen igjen, det hadde vært enda bedre, presiserer han.

Balanse og kondisjon blir nok viktig for Ernstsen i mars. Da går Finnmarksløpet av staben, og der har han meldt seg på 50 mila.

Testet ut hundene

Flere av de som deltok under helgas konkurranse så på det som en oppvarming til nettopp Finnmarksløpet. En av de som også skal prøve seg på den korteste distansen for første gang, er Ole Sigleif Johansen. Han mener det er viktig å bruke slike korte løp til å prøve ut hunder, og forskjellige løsninger.

– Det er jo dyr det er snakk om, så da nytter det ikke å peile olja, fylle på drivstoff eller skifte en reim. De må trenes og kvalitetssikres, forklarer Johansen.

Arena for respons

Johansen er ingen nykommer i miljøet, han har blant annet fungert som hundtrener for andre, og også engasjert seg under tidligere Finnmarksløp. Når han denne sesongen selv satser krever det mye tid og arbeid. Derfor er slike korte løp en arena for tilbakemeldinger på forhåndsarbeidet.

– Jeg får en liten pekepinne på hvor jeg ligger. Vi legger veldig mye arbeid ned i dette, og da er det artig med respons på det man gjør, forteller 27-åringen.

Veteraner til topps

Det stilte også mer rutinerte kjørere til start under Langfjordenløpet. Navn som Harald Tunheim og Roger Dahl var å se på startlisten. Med slike motstandere er det greit å ikke sette seg for høye resultatmessige mål.

– Jeg vet ikke helt hvordan plass vi kom på, men det bryr vi oss ikke så mye om. Vi fikk testet oss, prøvd oss på forbikjøringer også ble vi forbikjørt, avslutter Kjetil Ernstsen.

Med et skille på fire minutter fra første dag, ble de to veteranene sendt ut i hælene på hverandre på dag to. Tunheim vant sammenlagt, og Dahl var like bak på en andreplass.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

sport