– Jeg er ingen «girlpower-dame» og tenker ikke at jeg skal vinne for at jeg er kvinne eller at jeg må bli beste kvinne. Jeg konkurrerer med alle og da er kjønn ubetydelig. Dette er ikke en kamp mellom kvinner og menn, sier Birgitte Næss som tok andreplassen bak Sigrid Ekran på 1000-kilometeren i 2014.

I fjor ble hun nummer fem da Ekran vant for andre året på rad. I år kjører fjorårsvinneren Iditarod og flere mener nettopp Næss kan være kvinnen som overtar hegemoniet.

– Jeg legger ikke skjul på at innerst inne har jeg en skyhøy målsetting, men samtidig har jeg stor respekt for lengden av løpet. Det vil med stor sannsynlighet skje uventede ting underveis, og for meg handler det om å kunne takle det som skjer på best mulig måte der og da. Det er sånt man utvikler seg som hundekjører, sier Næss.

Forsket på kjønn

Av syv kvinner som stilte til start på fjorårets 1000-kilometer, kom seks i mål blant de elleve første. I tillegg ble det kvinnelig dobbeltseier på 500 kilometeren. Forskning fra Universitetet i Alta, ved Tor Oskar Thomassen og Rune Waaler (les forskernes kronikk), viser at kvinner har et annet syn på konkurranse enn menn.

«Kvinnene kjører løpet med mindre selvpålagt konkurransepress enn mennene, og er ikke like fokusert på å unngå nederlag», sier rapporten som er gjort på bakgrunn av spørreundersøkelser blant kjørere på Femundløpet og Finnmarksløpet.

– Jeg synes det er spesielt interessant at ingen kvinner måtte bryte løpet i fjor. Og at vi er færre, men likevel gjør det bra. Nå kan jeg kun snakke for min egen del, men det er ikke slik at jeg bryter selv om ting ser litt svart ut. I stedet vil jeg ta lærdom av det som skjer og vi vet alle at ting kan snu og ting kan endre seg utover i løpet. Å kunne gjøre grep som påvirker endringene får man derimot ikke gjort om man bryter, sier hun med et smil.

Næss har i mange år hørt det snakkes om fordelene kvinnene har på egenvekt.

– Jeg tror det veier opp. Vi er ofte lettere enn menn, men gutta er som oftest sterkere enn oss og det er absolutt ingen bakdel i en sport hvor det må jobbes mye.

Fokus på det første døgnet

Næss kom til Alta søndag og har hatt noen turer fra Gargia mot Suolovuobmi. Hun sier hun vil ta det rolig i starten.

–  Av erfaring vet jeg at  jeg trolig er mer sliten når jeg ankommer Tana etter et døgn enn jeg er når jeg kommer i mål. Jeg kommer til å tenke resultat fra start, men det å ikke brenne krutet for tidlig er viktig, sier hun og fortsetter:

– Så jeg fokuserer først på å få unnagjort det første døgnet og gjøre ting så riktig som mulig uten å bruke for mye energi. Så, etter at det første stresset har lagt seg, er man i større grad tunet inn på løpslivet og rutinene. Og først etter to-tre-fire døgn vil man få følelsen av hvordan ting går, men jeg tror jeg har et godt spann.

Hun tror også at Marit Beate Kasin kan blande seg i toppen, men at flere menn vil gi jentene kamp.

– Petter Jansen vant Femundløpet og Ronny Frydenlund som ble nummer tre på Femund har også knekt koden. Bernt Walseth har et godt spann og ingen vet hva vi kan vente av jokeren Arnt Ola Skjerve, sier Birgitte Næss før hun avslutter:

– Og som alltid kan det komme folk man kanskje ikke hadde forventet på forhånd. Så her kan man ikke bestille et toppresultat på forhånd.