Vidar Kristensen"/>

Er dette Finnmarks høyeste fjelltopp?

Denne vesle knausen slår Loppatind med fire meter – og er sannsynligvis Finnmarks høyeste fastpunkt.
nyheter

Punktet ble oppdaget da brefører Oddvar Berge tok med seg fire spreke damer opp til toppen av Øksfjordjøkelen søndag ettermiddag.

– GPS-en viste 1179 meter, mens Loppatind som kjent er 1175 meter, forteller Berge.

Dagen derpå er det en opprømt Nuvsvåg-mann som tar kontakt med lokalavisa. Kanskje ikke så rart, for oppdagelsen søndag betyr at lærebøkene om Norges høyeste topper må oppdateres; Loppatind er neppe Finnmarks høyeste fjell lenger, den tittelen har sannsynligvis «Bergeberget» på 1179 moh nå stjålet.

Tint fram i år

– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Først trodde vi det var et dødt dyr som lå i snøen, men da vi kom nærmere så vi jo at det var et fast punkt. Knausen som stikker opp av snøen er et par kvadratmeter stor, og knapt nok synlig. Derfra til breens topp-punkt på 1204 meter er det bare drøye 50 meter å gå, forteller Berge, som driver selskapet Arctic Nuvsvåg.

Fra Bergeberget er det et par timers gange bort til Loppatind, som ligger i en annen ende av den store breen.

– Tror du dette punktet er tint fram i år?

– Ja, det tror jeg ganske sikkert. Og jeg tror også vi er de første til å oppdage knausen, som ligger litt sydvest for toppen av breen, ettersom det nesten ikke har vært vandring på breen i sommer på grunn av mye dårlig vær.

Ikke helt nøyaktig

Han tror ikke GPS-en viser 100 prosent riktig høyde, men antar utfra erfaring at slingringsmonnet neppe er mer enn pluss/minus et par meter – og dermed innenfor de fire meterne den slår Loppatind med. Det er en teori fjelltoppekspert Trond Espelund ved fylkeskartkontoret på Hønefoss støtter.

– Håndholdt GPS er ikke helt nøyaktig, men unøyaktigheten er heller ikke veldig stor. Jeg tror nok man kan konstatere at man her har funnet en topp som er høyere enn Loppatind, og dermed Finnmarks høyeste fjell, sier Espelund til Altaposten.

Også han synes det er spennende med slike oppdagelser. Og i likhet med Berge tror han det nokså sikkert finnes faste punkter som er enda høyere under iskappen på jøkelen.

– Man kan nok ikke se bort fra at det oppover mot toppen av isen på 1204 meter ligger topper som rager høyere enn 1179 meter, fastholder Espelund.

Kan måles

For å måle høyden på det nye punktet nøyaktig, er triometri best egnet. Men også avansert GPS-utstyr duger. Espelund tror sågar at man ved hjelp av kikkert kan fastslå om denne knausen er høyere enn Loppatind.

– Men det betinger at det er fri sikt mellom toppene, klargjør Espelund.

Og det er det, ifølge Berge. Som brefører har han selvsagt også muligheten til å måle begge toppene med sin egen GPS. Eventuell GPS-unøyaktighet kan på den måten utlignes.

– Man ser Loppatind fra dette punktet, men jeg springer ikke opp der med det første for å måle. Det er tross alt en tur som tar 12-13 timer, og fra punktet vi fant i går er det fort to-tre timers gange bort til Loppatind, fastholder Berge.

Ifølge Espelund står det ikke noe team klart som kan rykke ut og kontrollmåle fjell i Norge, og han er derfor usikker på hvordan man skal få verifisert at det nyoppdagede punktet virkelig er Finnmarks høyeste fjell.

– Det kan hende vi kan bruke flybilder, det skal jeg sjekke, sier Espelund.