Magne Kveseth"/>

JK ryddet vekk
oppdrettsrotet

Med trusselen om dagmulkt hengende over seg tok fiskebåtreder Jens K. Kristoffersen ansvar for rotet sitt ved Talvik.

BRUKET PÅ LAND: Jens K. Kristoffersen har fjernet de gamle brukene etter Alta skjellfarm. Nå ligger de mellomlagret i Bukta. (Foto: Odd-Magne Haugen)  Foto: Odd-Magne Haugen

nyheter

Sist uke fjernet han det meste av skjelloppdrettsbruket ved Vintersetnes. Nå står bare enkelte fortøyninger igjen i sjøen og de er strammet opp, slik Fiskeridirektoratet tidligere har krevd.

Dagbøter i fjor

Selskapet Alta skjellfarm ble allerede i fjor pålagt å fjerne en hel del av utstyret som sto i sjøen – og Fiskeridirektoratet har slått på stortromma med trussel om dagmulkt helt fra i fjor sommer.

– Skjellfarmen har ikke hatt økonomi til å gjøre noe med dette, men jeg besluttet at vi måtte bruke fiskeriselskapet vårt, avbryte fisket og sette i gang en ryddeaksjon, sier Jens K. Kristoffersen på mobil fra feltet utafor Havøysund.

Før helga

– Vi var utafor Talvik og vinsja opp det aller meste før helga, og på fredag stramma vi også opp noen av fortøyningene som står der, så det skal ikke være noe som ligger i sjøen og skaper forurensing. Dette er jo noe som har vært et lite problem – og det kan vi selvfølgelig ikke stikke av fra, selv om selskapet Alta skjellfarm ikke har hatt noen økonomisk mulighet for å ordne opp, sier Jens K. Kristoffersen.

Han forklarer at han har fått til en avtale med Fiskeridirektoratet om at han bruker sitt eget fiskeriselskap til å rydde opp.

På egen kappe

– Vi tar dette på vår egen kappe, for å si det slik, så vi unngår forurensing i sjøen, så da gjorde vi denne jobben. Så dette tar jeg ansvaret for personlig, sier Kristoffersen, som nå håper at saken har løst seg til alles tilfredshet.

– Det som nå står igjen i sjøen er noen fortøyninger, og de har vi også stramma opp så de ikke skal være til noe hinder for noen, sier Kristoffersen.