I forbindelse med kommunens nye trafikksikkerhetsplan kom det inn mange innspill fra beboere, foreninger og andre. Mange av innspillene gikk på Aronnesveien, hvor lite har blitt gjort de siste 20 årene, selv om trafikkmengden har økt betraktelig.

Flere faremomenter

– Dette er et område som har opptatt hele hovedutvalget i alle år, men så har vi på sett og vis følt oss litt kneblet ettersom dette er en fylkesvei og ikke kommunens vei, sier Rut Olsen, hovedutvalgsleder for næring, drift og miljø.

Innspillene når det gjelder Aronnesveien har blant annet gått på manglende gangfelt, for dårlig skille mellom vei og fortau, og at mange kjører langt over fartsgrensa.

– Jeg har full forståelse for bekymringene det blir gitt uttrykk for. Vi har det ikke dokumentert, men det er en kjent sak at trafikken langs Aronnesveien er økende. Veien har begynt å fungere som en avlastningsvei, noe som skaper utrygghet for alle som ferdes langs Aronnesveien, mener Olsen.

Vil telle biler

Olsen har nå tatt saken opp med fylkeskommunen.

– Lovnaden fra fylkeskommunen og samferdelssjefen var at det i løpet av sommeren skal gjennomføres en trafikktelling, slik at man ser hvor mye trafikken har økt, sier Olsen.

Men spiller det noen rolle om det kjører 10 eller 20 biler, så lenge én kjører som en idiot?

– Det vil uansett finnes slike. Uansett om det er få biler og 30-sone, vil man finne noen som oppfører seg som idioter i trafikken, sier hovedutvalgslederen.

Akter ikke å vente

Om man skal øke trafikksikkerheten langs Aronnesveien, holder det natuligvis ikke å slå fast at trafikken har økt.

– Det må settes inn tiltak, spesielt i de områdene hvor mange skolebarn krysser veien. Lavere fartsgrense og opphøyd gangfelt, slik det er ved Alta kristne grunnskole, kan være et alternativ. Men jeg er ingen fagperson, så vi må bare avvente og se hva fagetaten sier, mener Olsen, og legger til at tiltak må komme så fort som mulig.

– Vi kan ikke vente på en eventuelt ny avlastningsvei. Selv om det er udiskutabelt at trafikken har økt på Aronnesveien, er det ikke noe jeg kan dokumentere. Derfor må vi bare vente til fylkeskommunen har gjennomført tellingen. Om den viser at det er så galt fatt som vi tror det er, kan vi ikke vente særlig lenge før noe gjøres, sier hovedutvalgslederen.

Trygg trafikk bistår

Situasjonen med Aronnesveien har vært tatt opp mange ganger tidligere, uten at noe har skjedd. Men nå mener Olsen at ballen har begynt å rulle.

– Vi har tatt saken opp med fylkeskommunen, som i første omgang starter med tellingen. Jeg kommer også til å ta kontakt med Trygg trafikk, som har sagt at de kan bistå kommunene i slike saker. Jeg har full forståelse for at de som bruker Aronnesveien ser på veien som utrygg, så jeg er glad for at det omsider ser ut til å skje noe i saken, avslutter Olsen.

TAR TAK: Rut Olsen har bedt fylkeskommunen, som eier Aronnesveien, om å gjøre tiltak. (Foto: Kita Eilertsen)