Sendte kvensk hilsen til Eidsvoll

HILSEN TIL GRUNNLOVSSEILASEN: Kvenene Grete Alise Monsen, Dagny Olsen og Hilja Huru gikk torsdag om bord i Anna Rogde, og sendte av gårde en hilsen til grunnlovsseilasen. Kaptein Oddvar Eriksen tok imot hilsenen på vegne av seilasen. 

nyheter

Torsdag besøkte Grunnlovsseilasen og den 146 år gamle skonnerten Anna Rogde Alta. Elever fra Elvebakken skole var blant de som besøkte skuta.

Utover dagen ble det arrangert folkemøte på City scene, hvor det ble utformet en stedserklæring som skal tas med til Eidsvoll og overleveres stortingspresidenten.

Kvensk hilsen

Men i tillegg til stedserklæringen tar Anna Rogde også med seg en hilsen fra kvenene. Den kvenske avisa Ruijan Kaiku skriver at leder i Norske kveners forbund Hilja Huru, lokallagsleder Grete Alise Monsen og språktingsleder Dagny Olsen besøkte skonnerten. Med seg hadde de en hilsen til seilasen.

«Hyvää matkaa!»

Ifølge Ruijan Kaiku skriver kvenrepresentantene følgende: «Fra midten av 1800-tallet gjorde nasjonalbyggingen til at det ble startet en langvarig fornorskningsprosess, noe som gikk så sterkt ut over kvenene at det i dag kun er ganske få kvenskspråklige igjen. Idag foregår det revitalisering av det kvenske språket og kulturen, men vi trenger større økonomiske midler for at vi kan fortsette dette store arveidet på en god måte. Vi kvener er også stolte og lojale nordmenn! Vi ønsker Anna Rogde og Grunnlovsseilasen en god og trygg ferd videre! Hyvvää matkaa!».