Departementet: – Det heter samefolkets dag

...men NRK fortsetter å kalle det for «nasjonaldag».
nyheter

Altaposten omtalte i går Otto Håpnes (84) som hadde politianmeldt NRK for feil begrepsbruk i forbindelse med «samefolkets dag». NRK kaller dagen for «samenes nasjonaldag».

– NRK svarte at det var riktig å kalle dette for samenes nasjonaldag, ettersom sametinget hadde bestemt det. Unnskyld meg, jeg trodde det var det stortinget som bestemte i Norge. Jeg beklager at jeg i all min naivitet har trodd at det var dem, og ikke sametinget, sa 84-åringen til Altaposten.

Håpnes mente det var helt klart at det var «samefolkets dag» som skulle brukes om merkedagen.

NRK: – Valgfritt

NRK-redaktør Morten Ruud fastholdt i går at begrepene «samisk folkedag» og «samisk nasjonaldag» er likestilt, og at det er offisiell norsk holdning og politikk, og at NRK ikke gjorde noe feil i å bruke «samenes nasjonaldag».

Som man kan se av bildet øverst i saken, er det forskjellig oppfatning hos sametinget og regjeringen i bruken av begrepene. Sametinget bruker «samenes nasjonaldag», og mener dette er riktig begrepsbruk. Regjeringen har en annen oppfatning, som statsminister Erna Solbergs hilsen til det samiske folk viser.

– Vi bruker Samefolkets dag, fordi det er dette begrepet som er brukt i flaggforskriften. Det er flaggforskiften som fastsetter at 6. februar er offisiell flaggdag. Denne forskriften ble vedtatt 19. desember 2003, sier kommunikasjonssjef Kjersti Bjørgo i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I «forskrift angående bruk av statsflagget og handelsflagget», § 4, er 6. februar som flaggdag, ganske riktig, navngitt som «samefolkets dag».

– Fantastisk flott

– Dette er fantastisk flott. Jeg synes det er på tide at det avklares at det ikke er bare å ta seg frem for sametinget, sier Otto Håpnes.

Han sier han regner med at NRK nå retter seg etter det han helt klart mener er eneste korrekte begrepsbruk.

– Jeg går jo ut fra det. Dere har vel ikke lov til å servere løgner i avisa? Jeg regner med at det samme gjelder statskanalen, sier Håpnes.

NRK opprettholder bruken

NRK kommer imidlertid til å fortsette å bruke begrepet «samenes nasjonaldag».

– Ja, vi vil fortsette å bruke samenes nasjonaldag. Det begrepet er anbefalt av Sametinget og nordisk sameråd. Det er videre i regjeringens drøftelser at begrepene er sidestilt. Det er også en sentral beslutning av NRKs språksjef at vi skal bruke samenes nasjonaldag, sier redaktør i NRK Finnmark, Morten Ruud til Altaposten.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter