– Det virker skummelt

Selv om hun er snart klar for lærlingtiden som ambulansearbeider, vurderer Karianne Gaino (18) også en karriere som politi.

PÅ YO-MESSA: Både Karianne Gaino (med hjelm) og Solveig Vuolab (bak skjoldet) syns politiyrket virker som en risikofylt jobb. Politibetjent Caroline Nagy (til høyre i bildet) forsikrer jentene om at det ikke er noe å være redd for.  

nyheter

– Dette var utrolig tungt. Jeg er imponert over hva politiet har på seg ute på skarpe oppdrag, utbryter Gaino, som er kledd i skuddsikker vest og hjelm. Skjoldet ble litt for tungt å holde, så venninna Solveig Vuolab (17) må ta i et tak.

Jentene var blant de hundrevis av elever som onsdag samlet seg i Finnmarkshallen for å bli inspirert på YO-messa. Både Vestfinnmark politidistrikt, pluss de videregående skolene, Alta kommune, Statoil, Statnett og mange, mange flere hadde stand for å lokke ungdommene til sitt yrke eller arbeidsplass.

Lokket av tv-serie

Karianne Gaino er nå på sitt andre år på ambulanselinja. Til høsten venter lærlingperioden på to år, før hun kan ta fagbrev. Men selv om hun er godt i gang med én karrierevei, er ikke Gaino sikker på at hun blir i ambulansen for alltid.

– Jo, jeg har tenkt på Politihøgskolen. Jeg har vært nysgjerrig på politiyrket ganske lenge. Spesielt etter at TV Norge begynte å sende den politiserien («Nattpatruljen», journ. anm.), sier 18-åringen og legger til:

– Man får spenning i hverdagen, man jobber med mennesker i forskjellige situasjoner, man hjelper litt til og må kunne lover og regler.

Kolleger passer på

Solveig Vuolab er ikke like fristet av en actionfylt hverdag.

– Jeg tror ikke jeg kunne blitt politi. Det ser veldig skummelt ut, sier Vuolab, som går teknikk og industriell produksjon på Alta videregående skole.

– Nei, det er ikke skummelt, skyter politibetjent Caroline Nagy inn.

– Du er godt beskyttet og har et lag som passer på deg hele tiden. I tillegg trener vi på skarpe oppdrag hele tiden, forsikrer Nagy.