Beaivvas sikter høyt

Nytt teaterbygg i Kautokeino, helleristningsspel i Hjemmeluft og teaterutdanning for samisk ungdom.

Styreleder Lene Hansen, sametingspresident Aili Keskitalo og teatersjef Haukur J. Gunnarsson, under overrekkkelsen.  Foto: Beaivvas

nyheter

Alt dette er planer som styret for det samiske nasjonalteateret Beaivvas presenterte i Alta i dag.

– Et nybygg i Kautokeino som skal huse nasjonalteateret vil komme på mellom 120 og 200 millioner kroner, fortalte teaterets styreleder Lena Hansen under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Særdeles spennende

Prislappen avhenger av ambisjonsnivået og hvor mange ulike funksjoner det planlagte bygget får. I dag fikk sametingspresident Aili Keskitalo overrakt forprosjektsøknaden.

– En særdeles spennende sak, som vi i Sametinget bør plenumsbehandle i mars. Det er 200-årsjubileum for grunnloven og dette er et skikkelig signalprosjekt for samisk teater og kultur, sa Aili Keskitalo til Altaposten etter at styret hadde presentert planene for det fremtidige arbeidet.

 Samarbeid med reiselivet

Alta er en nøkkelkommune som Beaivvasstyret ønsker tettere samarbeid med. Nestlederen i styret, Frank Jørstad var helt klar.

– Teateret oppsto ikke i Athen. Vi har Athen her i Alta. På helleristningsfeltene. Der spilte de teater og manuskriptene er hugget inn i fjellet. Derfor skal vi bygge opp et teaterstykke knyttet til helleistningene. Tenk hvis 30.000 turister hver sommer får se hvordan vår kultur startet. Det betyr ikke så rent få ekstra kroner til reiselivet i området hvis 30.000 mennesker skal spise og overnatte en natt ekstra. På denne måten vil teateret bety noe ekstra for hele regionen, sa Jørstad.

Økt aktivitet

Teatersjef Haukur J. Gunnarsson slo fast at et samarbeid med reiselivet er en god sak for teateret. Han frykter ikke kommersialisering av kunsten, han sier han snarere ser på dette som en måte å få til mer teater på.

– Planene vår er at vi skal kunne tilby mer teater og vi mener det er mulig å øke frekvensen av oppsetninger, samtidig som vi lager mer teater og også satser på teater for barn- og unge gjennom etablering av en teatergruppe for de yngre, sa Gunnarsson.

Styreleder Lena Hanssen sa hun så frem til Sametingets og departementets behandling av forprosjektet.

– Vi hadde møte med kulturministeren allerede fredag og signalene var positive, men ingen har lovet noe som helst ennå, avsluttet Aili Keskitalo.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter