– Fatalt bomskudd og personlig vendetta

I går vant hundeeierne i retten - i dag står Mattilsynet og politiet i hundegården.

SJOKKERT: Brita Berit Gaup skvatt til da hun så Mattilsynet og tre politifolk komme på besøk, dagen etter at hun og samboeren vant i retten. 

nyheter

I går fikk Janos Gaup og samboeren Brita Berit Hætta medhold i tingretten. Indre Finnmark tingrett dømte i deres favør og ga dem medhold i en

27 hunder reddet fra døden i 12. time

Mattilsynet tapte i retten: – Jeg er glad på dyrenes vegne, sier Janos Gaup.

.

Dette reddet sannsynligvis 27 hunder fra avlivning.

Les også:

De skal dø om få dager

27 friske hunder går mot avliving: – En ren massakre, mener eierne, mens Dyrevernalliansen raser.


Mattilsynet har imidlertid satt jurister på saken, og har

Mattilsynet varsler omkamp om 27 hunder

– Mener vedtaket er fullt berettiget.


– Maktmisbruk

Torsdag formiddag har Mattilsynet, godt hjulpet av tre politifolk rykket ut til hundegården i Maze.

– Dette er maktmisbruk som det synger etter, sier Janos Gaup.

En rasende Jan-Henrik Fredriksen, stortingsrepresentant for Frp, reagerer sterkt på dette.

Han var selv i hundegården i går, og beskrev forholdene som gode, og dyrene som «friske og sunne».

– Viddas justis?

– Hva i himmelens navn er det de driver på med. Er det viddas justis som rår? Mattilsynet har tapt i domstolen, og så opptrer de på en slik måte, sier en meget provosert stortingsrepresentant.

– Dette er et fatalt bomskudd. Mattilsynet har med å respektere domsstolens vedtak. Det hører ingen steder hjemme i en rettsstat, og høres tydelig ut som en personlig vendetta, legger han til.

– Hva vil du gjøre videre i saken?

– Jeg kan ikke gjøre mer enn å forholde meg til norsk lov. Det tragiske er at politiet er med og støtter Mattilsynet, til tross for at det foreligger en domsvsigelse fra i går som går imot Mattilsynets planer om å avlive 27 dyr. Det må man stille et stort spørsmåltegn ved? Hvem er politiet for? Skal de følge norsk lov og ivareta norske folks interesse eller opptre på vegne av et statlig organ som ikke respektererer domsavgjørelser i norske rettssaker, spør Fredriksen.

Han mener det blir et klart paradoks i og med at man sitter og diskuterer politiets ressurser.

– Da må man begynne å lure om dette er rett bruk av politiet ressurser, sier Fredriksen.

– Mattilsynet kan ikke ta seg til rette i Maze og slakte ned dyr før det eventuelt foreligger ny dom i saken. Dersom de ikke respekterer norsk lov, oppfører de seg på en selektiv måte og tilsidesetter domsavgjørelse, så er veien kort til erstatningssak. Da er dette å betrakte som selvtekt, legger han til.

Vanlig oppsyn

Torkjell Andersen, regiondirektør i Mattilsynet, sier det dreier seg om et helt vanlig oppsyn. Dette tilsynet har ifølge han vært planlagt lenge.

– Det er ikke noe avvikling vi foretar. Den eneste muligheten for at vi må gripe inn, er situasjoner hvor det er akutt fare for dyrevelferden, sier Andersen.

– De mener dette minner om en heksejakt?

– Nei, vi har aktivitetsnekt på virksomheten. Da må vi følge det tett opp. Det gjør vi i alle slike saker, sier Andersen.

– Hvorfor må dere ha med tre politifolk?

– Det har vært ampert ved tidligere tilsyn. Det er rett og slett for at vi skal få gjort jobben vår på en ordentlig måte, svarer Andersen.

Trakk tilbake vedtak

Mattilsynet har også trukket tilbake et vedtak fra mandag, som har mindre betydning for saken. Dette ble kun gjort av formelle årsaker.

– Det kompliserte saksgangen, men har ingenting med de store linjene i saken å gjøre. Vi har opprettholdt vedtaket om aktivitetsnekt, sier regiondirektøren.

– Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen retter tøff kritikk mot dere for håndteringen av saken, hva vil du si til det?

– Vi må bare ha respekt for at folk engasjerer seg, men jeg vil be alle om å sette seg inn i sakens fakta før man uttaler seg. Det er viktig å få alle fakta på bordet, sier Andersen.

– Når kan det skje noe i denne saken?

– Vi har jurister på saken, så det vil nok ikke ta mer enn noen dager før vi kommer med rettslige skritt. Inntil da vil vi følge dyreholdet meget tett og se at ikke forholdene der forverres, sier han.