Av parets 30 hunder, skal 27 avlives 23. oktober, etter at en klage ble avslått av hovedkontoret til Mattilsynet.

– Slakter ned

Dyrevernalliansen kategoriserte Mattilsynets vedtak som rene henrettelser, mens paret selv føler seg utsatt for tortur av tilsynet gjennom ett år.

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) reagererer med sinne på saken, og varsler at han personlig vil følge opp dette.

– Her har vi et par som har brukt flere hundre tusen kroner på å følge opp pålegg fra Mattilsynet, og så kommer de og skal slakte ned alt de har, sier en rystet stortingsrepresentant.

Han varsler at han vil stå klar i Masi 23. oktober, når Mattilsynet kommer for å avlive.

– Jeg aksepterer ikke at Mattilsynet overkjører vanlige mennesker. Å bruke en argumentasjon som at det er mye mygg i Finnmark, det er jo meningsløst. Da kan jo ingen ha kennel i Finnmark, sier Fredriksen.

– Utraderer rettighetene til folk

Han peker også på at dyrevernorganisasjoner støtter paret i saken.

– Det som er gjennomgangsmelodien, er at de skryter av jobben de har gjort med kennelen. Denne saken bærer preg av grov urettferdighet, og dette er heller ikke det eneste tilfellet vi har hatt i Finnmark hvor Mattilsynet opptrer på denne måten. Dette undergraver privatpersoner, kennelen og hver og en av oss som har dyr. Dette utraderer rettighetene til folk, og om dette blir opprettholdt, så nærmer vi oss et samfunn som ikke jeg vil være en del av, sier Frp-mannen.

Han har nå anbefalt paret å ta saken til namsretten for å få en midlertidig fornføyning.

Samtidig er det klart at dette er en kostbar prosess.

– Det er en del av problemet i storsamfunnet. Det er langt ifra uproblematisk for enkeltmennesker å gå til sivil sak mot staten, sier Fredriksen.

Regiondirektør Torkjell Andersen sier at Mattilsynet foreløpig ikke vil kommentere uttalelsene fra Fredriksen.

AVVIKLES: Hundegården til Janos Gaup.