Dette kan være Finnmarks høyeste

Bergtattberget har dukket opp av isen i Øksfjordjøkelen.

SMELTET: Sommerens varme har smeltet bort all snø på toppen av Øksfjordjøkelen. Loppatind på 1175 moh sees mellom personene til høyre og var tidligere Finnmarks høyeste faste fjell. (Foto: Bjørnulf Håkenrud)  

nyheter

Uante fjelltopper dukker frem etter hvert som isen på breen Øksfjordjøkelen smelter. Øksfjordjøkelen er Norges niende største bre. Etter den varme sommeren i år, har en ny fjelltopp dukket frem fra isen.

– Flere nye fjelltopper ser dagens lys. Loppatind med sine 1.175 meter over havet har vært Finnmarks høyeste faste fjell helt til 2007. Da ble Bergeberget oppdaget. Det er to meter høyere, forteller Bjørnulf Håkenrud.

Han har vært på Øksfjordjøkelen nå i høst, sammen med elever fra Øytun folkehøyskole. Da oppdaget de en fjelltopp nord for den høyeste brekulen. Det viste seg at den var hele tre meter høyere enn Bergeberget.

– Fjelltoppen ble gps-målt til 1.180 meter over havet nå i september. Dermed er den uoffisielt Finnmarks høyeste fjellknaus, forteller Håkenrud.

Øksfjordjøkelen er Norges niende største bre, men smelter mye tilbake og nye fjelltopper ser dagens lys. Loppatind på 1175 moh var høyeste faste fjell i Finnmark fram til 2007 da det 2 m høyere Bergeberget ble oppdaget.

– Under isen venter kanskje flere førstebestigningsmuligheter, sier Håkenrud, og viser til nettstedet oppialta.no for de som vil lese mer om å dra på fjelltur til Øksfjordjøkelen. Nuvsvåg i Loppa er ifølge Håkenrud et perfekt utgangspunkt for bratte fjellturer.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter