Krever full utredning

– Før det investeres én krone i Hammerfest, skal sykehusstrukturen utredes, fastholder Venstre-leder Trine Skei Grande.

ENIGE: Trine og Trine i Venstre lover at de vil gå inn for en full sykehusutredning før en krone investeres i nytt sykehus i Hammerfest. 

Bør sykehusstrukturen utredes?
Du må velge et alternativ
nyheter

Trine Skei Grande er fullt på bølgelengde med sykehusforkjemper Trine Noodt i saken om konsekvensutredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, og gir kravet full oppbacking.

– Jeg er absolutt på linje med Trine. Man må ta inn over seg at befolkningen er som den er i Finnmark, og de enorme avstandene. Poengene med lokalsykehus er at vi både skal tilby ekspertise, men også så stor nærhet at folk skal føle seg trygg. Med Trines beskrivelse av hvor langt det er om du blir utsatt for en ulykke eller en komplisert fødsel, så skjønner jeg at dette betyr noe for sikkerheten til folk, sier Skei Grande til Altaposten.

– Her må det utredes hva som er den mest effektive strukturen, og det er ikke nødvendigvis slik at alle skal flys rundt i all slags vær. Man må ha gode enheter med basisstruktur, mener hun.

Vil stoppe investeringer

Skei Grande lover at ikke en krone skal brukes i Hammerfest før en konsekvensutredning er på bordet.

– Du er ikke redd for at potensielle velgere i Hammerfest vil bli frastøtt, de har jo tvilholdt på sykehuset sitt der ute?

– Jeg skjønner jo at det blir usikkerhet for dem, men det viktigste her er jo at vi mener at man bør ha en mye mer desentralisert struktur i et fylke som Finnmark, så dette er ikke nødvendigvis en trussel. Man må tenke sykehus litt forskjellig i Finnmark enn i Hordaland og Oslo.

– Du tror ikke på et fullverdig sykehus til Alta, altså?

– Jo, det kan vi få til. Alle basisfunksjoner skal vi få til, svarer Venstre-lederen.

– Tør ikke ta diskusjonen

Om det er realistisk med sykehus både i Alta og Hammerfest, er hun usikker på.

– Det får vi se på. Det er derfor vi vil ha en konsekvensutredning.

Skei Grande mener det er merkelig at Arbeiderpartiet ikke ønsker seg konsekvensutredning.

– Det er et generelt problem med helsepolitikken i Norge. Politikerne har abdisert, og tør ikke ta diskusjonen, fordi det er ubehagelig. Man tør ikke få fakta på bordet, for da må man kanskje forholde seg til det, sier Grande.

– Haster med utredning

– Om dere kommer i regjering, er dette noe dere kan få gjennomslag for?

– Ja, det tror jeg. Helsepolitikk kommer til å være viktig, og dette vil bli mye debattert i valgkampen. Folk er lei av et system hvor man ikke føler seg trygg på vedtakene. De blir gjort i lukkede rom av business-selskap, og det er bare bunnlinja som teller. Jeg tror det er viktig å satse på tryggheten lokalsykehusene er, og rehabilitering og opptrening.

– Dersom dere skulle komme i posisjon etter valget, hvor fort kan en utredning settes i gang?

– Det kan vi sette i gang kjempefort. Jeg skjønner ikke hvorfor man kvier seg for å få informasjon på bordet, svarer Venstre-lederen, som medgir at det haster med å få på plass utredningen før det investeres noe som helst i Hammerfest.

– Vi vil ha alt på bordet før vi vedtar neste struktur, fastholder Grande.

– Da er det ikke lenge før vi har sykehus i Alta, da?

– Hvis man er opptatt av det, hadde jeg visst hva jeg jeg skulle stemme. Da hadde jeg stemt på Trine, ler Skei Grande og sikter til sin navnesøster.