Tom Skoglund"/>

Terroriseres av villkatter

Beboerne på Lathari fortviler over kommunens manglende vilje til å gjøre noe med katteplagen.

  Foto: Tom Skoglund

nyheter

Historien bak Lathari-beboernes kattepine er årelang, og inneholder både dyretragedier, helseplager og tapte verdier i form av ødelagte og nedpissede gjenstander. Beboerne i et titalls husstander i området har måttet leve med villkatter som terroriserer nabolaget til alle døgnets tider.

Likevel gjøres det ingenting. Nå har beboerne fått nok.

Stor kattebestand

– Det er helt for jævlig.

Naboene Nina Johnsen og Torly Heitmann er blant de berørte som mildt sagt er lei av katteproblemet. De forteller at villkattene er blitt en stor, negativ faktor i deres liv og hverdag.

Så mye som et femtitalls villkatter anslår de lever i området, mye fordi et nabopar i samme gate mater villdyrene. Kattene formerer seg fritt, uten at bestanden holdes nede.

Grusom piss-stank

Kattepiss og den tilhørende stanken er et stort problem, mener de. For villkattene markerer sine revir hele tiden.

– Setter du noe ute på verandaen – for eksempel puter til hagemøblene – må du regne med at det blir pisset på i løpet av natta. Klær kan man heller ikke henge ut, da dette blir ødelagt av kattene. Og kattepiss lukter ikke spesielt godt, sier Johnsen.

– På sommeren lukter det så ille her at turgåere legger turen utenom gata vår. Det sier litt om hvor dårlig det faktisk lukter her til tider.

Helsefarlig

Noe av det verste er likevel de helsemessige farene kattene utgjør for småbarn.

– Selv har jeg unger, og de har blitt syke som en direkte følge av kattene. Det er forferdelig å vite det som mor at ungene dine kan bli syke av å leke på utsiden av ditt eget hus. Det gjør meg sint og frustrert, sier Nina Johnsen.

Inhumane avlivingsmetoder

Ifølge de to naboene er det flere i området som har sett seg leie på katteplagen. Katter er blitt og blir avlivet på lite humane måter.

– Folk her er fortvilet. Noen går så langt at de tar livet av kattene, enten ved å skyte dem, ved å bruke gift eller ved å blande frostveske i melk. Det er inhumant, men er noen som gjør det fordi de er blitt presset til bristepunktet, sier Johnsen.

Ingen kommunal hjelp

For å få bukt med det langvarige katteproblemet, har beboerne forsøkt det meste. De har snakket med paret som forer villkattene, uten å få noen som helst forståelse for problemet. De har vært i kontakt med dyrebeskyttelsen, men her kan lite gjøres før kommunen tar ansvar.

Og hos kommunen har de blitt møtt med tafatthet og tomme løfter.

Les mer om saken i fredagens papirutgave

Relaterte saker:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter