Rune Berg"/>

Alta skal fronte kvinnesatsing

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga vil ha flere aktive kvinner i lokalpolitikken. Alta blir sentral i det arbeidet.

Statsråd Åslaug Haga.  Foto: Rune Berg

nyheter

I går offentliggjorde ministeren at Alta blir et av utstillingsvinduene for satsingen.

Demokratisk spørsmål

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga har invitert alle landets kommuner til å delta i en storstilt satsing for å få opp andelen aktive kvinner i lokalpolitikken. I konkurranse med i alt 66 søkerkommuner har Haga blant annet valgt ut Alta kommune fordi kommunen har signalisert at den vil satse spesielt på tiltak for å få småbarnsforeldre til å bli mer politisk aktive.

– Bare 17 av landets ordførere er kvinner. I kommunestyrene er det bare 35 prosent kvinner og utviklingen har gått sakte. Med dagens utvikling vil det ta 80 år før vi har 50 prosent kvinner i kommunestyrene. Det er ikke holdbart. Å få flere kvinner inn i lokalpolitikken er et viktig demokratisk spørsmål. Flere kvinner i lokalpolitikken vil sikre større bredde i visjoner og synspunkter, sier Haga.

Gode eksempler

Rammen på prosjektet er på vel 20 millioner kroner. Pengene blir fordelt på syv enkeltkommuner og fire kommunenettverk som skal samarbeide om prosjektet. Enkeltkommunene kan få inntil 250.000 kroner årlig, mens kommunenettverkene kan få inntil 750.000 kroner årlig i fem år. Satsingen skal bindes sammen gjennom fem samlinger der alle de utvalgte kommunene deltar. Kommunene er valgt ut blant annet med bakgrunn i tiltakspakker som har ulike profiler. De har god geografisk spredning og ulik kvinneandel i kommunestyrene. Både små og store kommuner med ulik partipolitisk sammensetning er med.

– Jeg er sikker på at vi vil få gode nettverk mellom kommunene. Målet er at utstillingsvinduene vil lære av hverandre i tillegg til at de skal være gode eksempler for andre kommuner. Jeg gleder meg til å se hva kommunene får til, sier Åslaug Haga.Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter