Romfolket tilbake i Alta

10-15 stykker opererer i Nordlysbyen.

TILBAKE I ALTA: Alian fra Romania var i Alta i fjor, og er tilbake i år. Han sier at han og en annen person kun tigger i bybildet, og ikke har oppsøkt folk på dørene. – Men noen er aggressive, forklarer rumeneren. 

nyheter

Den siste tiden har Altaposten fått melding om flere pågående tiggere, som har oppsøkt folk på døren.

Det har vært observasjoner i omtrent hele Alta, blant annet i Tverrelvdalen, på Aronnes, Sentrum, Bukta og Bossekop.

– Aggressiv og pågående

Kim Melsvik i Bukta fikk i går kveld det uønskede besøket fra tiggerne.

– Jeg satt i stua, da det ringte på tre ganger fort. Så ringte det på to ganger til. Jeg løp til døra og lurte på hva som sto på, da sto det en kar med pose der, forklarer Melsvik til Altaposten.

Mannen forsøkte da å ta seg inn i huset hans.

– Det var en kar med en pose, som presset seg inn i gangen. Jeg pekte mot døra og sa «go», men måtte nesten dytte han ut. Da jeg endelig fikk han ut døra, hadde han ikke akkurat stor fart ut av eiendommen. Jeg så da i vinduet at han gikk til naboen, bak han kom en liten gammel rød bil sigende etter, til tross for at han sa han var alene, forklarer Melsvik.

10-15 personer

Han medgir at han ble irritert av den svært pågående opptredenen.

– Selv om jeg sa «no», skulle han inn og se seg rundt. I en pose hadde han noen bilder og kort som han ønsket å selge. Jeg synes særlig synd på eldre folk som får besøk av disse, sier Melsvik.

Lensmann Øyvind Lorentzen, sier til Altaposten at politiet kjenner til at det er en del tiggere «i omløp» i Nordlysbyen for tiden.

– Vi har sjekket identitet på de vi har påtruffet, og det virker som det kan dreie seg om rumenere. Et eksakt antall for hvor mange som befinner seg i Alta, har jeg ikke, men vil anslå at det er mellom 10 og 15 ulike fjes med bakgrunn i observasjoner, sier lensmannen.

Han kjenner til tilfeller av tigging ved Rema og ved Mega i Bossekop.

Det har også vært meldt om besøk på døren, men politiet har ikke fått meldinger om at folk har opplevd større ubehag.

– Dersom folk føler ubehag, vil jeg be dem å ringe til politiet og si ifra, helst så fort som mulig. Da kan vi dra ut og se hva det er, og konfrontere dem, sier han.

Selv om det i utgangspunktet ikke er ulovlig å tigge på dørene, vil påtrengende oppførsel fra tiggerne kunne gjøre at saken stiller seg annerledes.

– Noen er aggressive

Alian sitter med koppen utenfor Amfi. Rumeneren er tilbake i Alta i år som i fjor.

– Turen gikk til Oslo, Mo i Rana, Bodø og så Tromsø før jeg kom hit til Alta, forklarer han.

Alian sier han har vært i Alta i snart en måned. Grunnen til at han kom tilbake, var at han var blitt lovet jobb her.

– Men det viste seg at han som lovet meg det, ikke hadde jobb til meg likevel. Jeg kan jobbe, og det er det jeg vil. Innenfor fiskeindustri eller hva som helst, sier han.

Alian sier han er sammen med én annen person i Alta. De to bor i telt. Han kjenner til at det skal være seks andre rumenere her, men kjenner dem ikke.

– Jeg sitter bare i ro og håper å få penger. Noen er aggressive og roper «gi meg penger, gi meg penger», men det vil ikke jeg, sier rumeneren, som fastholder at han ikke har oppsøkt noen på dørene heller.

Han vet ikke hvor lenge han blir i Alta.

– Det er vanskelig. Det koster 50 kroner om dagen i mat, og 50 kroner for å ringe hjem. Det blir ikke så mye til overs. Jeg håper noen vil gi meg jobb, sier han.