NSR-Silje vil hjelpe Bergsfjord

NSR vil be Sametinget se på mulighetene for bidrag dersom noen kjøper bruket og driver det videre.

VIL STØTTE: Silje Muotka i NSR vil be Sametinget vurdere støtte til drift av fiskebruket i Bergsfjord, slik at ikke kystfiskeflåten rammes. 

nyheter

Sametingsrepresentant Silje Muotka (NSR) vil om to uker ta spørsmålet om støtte til fiskebruket i Bergsfjord opp i Sametinget.

– Jeg er svært bekymret for at fiskebruket i Bergsfjord i Loppa skal legges ned. Det er en svært vanskelig situasjon nå når fiskeprisene er så lave. Det er vanskelig å tjene penger, konstaterer Muotka.

Mer hengt fisk

– Alle må omstille seg, og kanskje kan det bli delvis bearbeiding ved de små mottakene, slik vi foreslo da Kvalfjordbruket var oppe til diskusjon. Eller kanskje myndighetene rett og slett må se på muligheten for å øke den mengden fisk som fiskerne selv får lov å henge. Tørrfisk ser ut for bli bare stadig mer populært, mens det er mer konjunkturavhengig på ferskfisk, sier Muotka.

Hun forteller at det tidligere har vært drøftet føringstilskudd med støtte fra Sametinget for å hjelpe fiskerne med båter under 30 fot.

Alvorlig situasjon

Muotka sier det er naturlig at det er konjunkturer i ulike markeder, men normalt er det en viss soliditet innenfor næringene slik at man kan møte perioder med lavkonjunktur.

– Det alvorlige er at fiskemottakene forsvinner, disse er helt sentrale for fiskere med mindre fartøyer.  Jeg vil ta dette opp på Sametinget om to uker, sier Muotka som viser til at hun tidligere har tatt opp situasjonen med fiskemottaket i Kvalfjord på Sametinget.

Vanskelig marked

Muotka sier hun håper det finnes kjøpere som vil drive mottaket, eller at Sametinget kan bidra til at dette lar seg gjøre.

– Det er krevdende å drive fiskemottak fordi det kreves store kvantum ferskfisk, men i dag er det likevel markedsprisen som er problemet. Jeg håper på bedre råvarepriser og markedspriser sier Muotka.