Tar bestemor med på kino

Yvonne Thomassens prisbelønte dokumentarfilm Familiebildet vises for første gang i Alta 10. april.

FØRSTE KINOTUR PÅ LENGE: Når Yvonne Thomassen tar med seg bestemor Ruth på visning i morgen blir det første gang 94-åringen er på kino siden Fjolls til fjells. (Foto: Olaug Spissøy Kyvik, Alligator Film/Pandora Film)  

nyheter

Denne uken er det endelig tid for hjemmepublikumet til å se den prisbelønte dokumentaren fra Alta-regissøren Yvonne Thomassen - Familiebildet.

Regissøren tar utgangspunkt i en personlig historie der hun forsøker å samle familien til et siste familiebilde. Underveis finner hun ut av familiens historie, og en fortiet identitet. Thomassens bestemor, Ruth Tomassen (94), er sentral i filmen og skal selv være med på visningen.

- Hun har fått med seg at filmen har fått god mottakelse og synes det er stas. Jeg ringer henne hver gang det kommer nyheter, sier filmskaperen.

Bestemoren har ikke vært kino på en god stund.

- Hun sier at dette er den første filmen hun skal se på kino siden Fjolls til fjells. Det er ikke dårlig, sier Yvonne Thomassen.

Samarbeidsvisning

Alta sameforening og Aurora kino vil sammen vise dokumentaren onsdag 10. april. Foreningen har eget filmprogram under Alta sami festival, men kunne ikke vente et helt år på å hente dokumentaren til Alta.

- Derfor har vi valgt å invitere henne og hennes dokumentar hjem til Alta for en ekstraordinær visning i neste uke. Vi er så glade for å få dette til og håper at veldig mange finner veien til Aurora kino, sier Inger Elin Utsi på vegne av Alta sameforening.

Dokumentaren har vunnet to filmpriser etter at den hadde premiere under Tromsø internasjonale filmfestival. Først fikk filmen Skårungen på festivalen før Eurodok 2013 i Oslo belønnet filmen med publikumsprisen.

- Filmen er vist to ganger på festival og har fått pris begge stedene. Jeg er selvsagt kjempefornøyd men det har nok ikke gått helt opp for meg ennå hva som har skjedd, sier Thomassen.

Vil samle familien

Da hennes bestemor var 26 år opplevde hun noe som satte dype arr i henne for resten av livet. Hele Finnmark ble satt i brann og utslettet.

- Vi som er herfra vet hva som skjedde under krigen. Etter å ha bodd sørpå en stund forsto jeg at dette ikke er like godt kjent i alle deler av landet og ville derfor fortelle historien.

Underveis i produksjonen ble Yvonne selv involvert i historien som presenteres for publikum. Familieforholdene fikk også større plass i fortellingen.

- Etter hvert skjønte jeg hvor mye min bestemors fortelling også har påvirket meg, sier Thomassen.

Familien mistet etter hvert kontakt, og med filmen som virkemiddel - og utgangspunkt i et gammelt familiebilde - fikk filmskaperen lyst til å samle slekta.

Nervøs regissør

Thomassen er spent på mottakelsen filmen vil få fra publikum.

- Det blir artig å få vise den her. Handlingen er jo fra Alta og mange har spurt både bestemor og meg om når de får se den. Samtidig er jeg nervøs. Det blir spesielt å vise den i hjembyen, sier Thomassen.

Etter at dokumentaren har blitt vist, så blir det en samtale med filmregissøren om dokumentaren. Også publikum vil få anledning til å stille spørsmål fra salen.

Thomassen har bakgrunn som journalist, deriblant fra Altaposten. Etter hvert forsto hun at det var levende bilder hun helst ville jobbe med. <\n>Yvonne Thomassen ser for seg arbeid med både dokumentar- og fiksjonsfilm i årene framover. Thomassen var blant annet regiassistent for Nils Gaup på serien Hjerterått som ble vist på NRK Super tidligere i år.

Filmskaperen håper å få vist filmen på NRK.