Her sprenger de vekk rasfaren

- Vi tar rassikkerhet på høyeste alvor. Se video!

nyheter

­Mandag formiddag raste snømassene ned over Sibelco Nordic’s anlegg på Stjernøya. Raset var planlagt, forteller direktør Ove Sollid:

- Hele verket her er sikret mot rasfare med en 15 meter høy betongmur, men vi velger likevel å utløse ras slik at vi ikke skal miste kontroll på snømassene.

Tredje sprengningsforsøk

Gårsdagens rassprenging var en suksess; store deler av snøen som gjennom vinteren har lagt seg helt øverst i fjellsiden over anlegget kom susende ned etter eksplosjonen.

Se video av sprengningen i vinduet øverst! (Video: Sibelco Nordic)

- Dette er tredje forsøket på å sprenge i år. Vi er fornøyde med at skredet endelig gikk, for da vet vi med sikkerhet at det ligger mye mindre snø oppe i fjellet. Vi velger å gjøre dette i stedet for å gå å vente på at skredet skal komme av seg selv – for vi vet at det før eller siden kommer, sier Sollid.

Tatt av ras to ganger

Direktøren forteller at verket på Stjernøya har vært tatt av ras to ganger tidligere:

- På 60-tallet ble verket tatt to ganger av snøskred. Derfor ble det først den nevnte betongmuren bygget, i tillegg er det anlagt en skredtunnel som brukes hele vinteren. Like ved der vi kommer i land med båt starter en tunnel som går til verksområdet. Denne er gravd ned i bakken, for å sikre mannskapene våre.

Sprengingen er det egne mannskaper på Stjernøya som tar seg av:

- Vi evakuerer først folk fra alle bygninger, slik at de står på sikker avstand. Våre egne sprengingseksperter tar seg deretter opp til toppen av Nabbaren gjennom gruva. På toppen firer de ned sprengladninger og kjører en samkjørt aksjon der de sprenger ned snømassene.

Lite snø i fjor

- Sprenger dere hvert år?

- I fjor var det så lite snø at det ikke ble gjort noen sprengingsforsøk. Vi følger kontinuerlig med, og avhengig av snømengde og vindretning bestemmer vi om vi skal sprenge eller ikke. Det er ikke så enkelt som man skulle tro å utløse et skred ved hjelp av sprenging, sier Sollid.