- For Guds skyld ikke kast ovnen

Martin Vinje, som har agenturet til verdens største produsent av oljeovner, reagerer sterkt på advarselen fra brannteamet i Alta kommune.

REAGERER: Martin Vinje har agentur på oljefylte ovner, og har flere hundre tusen solgte ovner på samvittigheten. - Denne ovnen er kun sotete på toppen, og ikke der elementet ligger. Jeg tror ikke ovnene her er årsak til noen brann, sier han, og setter dermed et stort spørsmålstegn ved arbeidet gjort av branngruppa i Alta kommune. De gikk torsdag ut og advarte mot oljefylte ovner, lik den på bildet.  

nyheter

Det var i torsdagens utgave av Altaposten den lokale branngruppa gikk ut og advarte mot oljefylte ovner, etter at de har konstatert at to branner bare i Alta etter jul, har startet som følge av slike ovner. Teamet oppfordret også til å «kaste ovnene så fort som mulig».

- Jeg blir forferdet av utspillet. Jeg har holdt på med dette i 40 år og ennå ikke sett en brann som kan tilskrives en oljeovn. Dette er fantastiske fine varmekilder. De er helt trygge. Ja, en oljeovn fylt med medier kan eksplodere og sprute olje. Det er noe svineri, og setter flekker. Men det har ingenting med brann og gjøre, fastholder han.

LES OGSÅ:

– Kast disse så fort som mulig!

Siden jul har slike ovner forårsaket to branner - bare i Alta.


- Merkverdig

Vinje synes det er drøyt at branngruppa uttaler at de «vet at denne oljeovnen var årsaken til brannen».

- Jeg reagerer på at offentlige representanter driver med det jeg ser på som fullstendig feilinformering, sier han.

Vinje har studert bildene, og mener at på ovnen, kan man tydelig se at bare den øvre delen er sotete.

- Varmeelementet ligger i bunnen, og oljen går halvveis opp, så hvordan i all verden kan den være så sotete på toppen? Det er jo naturstridig, fastholder Vinje, som understreker at han ikke har brannteknisk utdannelse.

- Det ser ut som et resultat av varmen som har stått i rommet. Logikken er med på å underbygge min påstand, sier han.


- Helt galt

- Jeg har selv stått på el-konferanse, og hevdet at elektrisk oljeovner er det tryggeste vi har. Det har jeg ikke blitt motsagt på heller. Da blir denne saken «stein hakkende galt», mener han.

Vinje peker videre på at ovnen er testet under trykk i Japan og Canada, og hevder de ikke engang med sveiseflammer har klart å antenne ovnene.

- Jeg ser folk skriver i kommentarfeltet under artikkelen på nett, at nå skal de dra ut og kjøpe seg vifteovner i stedet for. Det er jo tragisk. Er det noe som er farlig er det disse plastviftene til 99 kroner, med glødende plastelement, holdt av to skruer. De forleder folk til å gjøre noe verre, mener Vinje.

- Min oppfordring er; for Guds skyld ikke kast ovnen. Det er det ingen grunn til, fastholder han.


Har solgt hundretusenvis

Selv har Vinje solgt hundretusenvis av slike ovner. Nå har han sendt bildene av ovnene i Alta til fabrikken i Italia, for å få dem vurdert der.

- Jeg har som sagt ingen tro på at disse ovnene har vært årsak til noen brann, fastholder han, og peker også på at det selges svært mange ovner på verdensbasis.

- Brannstatistikken må sees i forhold til solgte produkter. Varmetepper i senger, der har du noe forferdelige greier. Den typen produkter er langt farligere. Folk trenger ikke være engstelig for ovnene. Jeg frykter at folk er blitt skremt uten grunn, sier Vinje.

- Jeg er rasende og oppgitt over at offentlige myndighetspersoner kan gå ut og si slik. Jeg sitter selv i den internasjonale sertifiseringsnemnda og er rett og slett sjokkert over utspillet. Jeg lurer på hva man har imot disse ovnene - ovner som DSB faktisk anbefaler, sier han.

LES OGSÅ:

– Kast disse så fort som mulig!

Siden jul har slike ovner forårsaket to branner - bare i Alta.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter