– Kast disse så fort som mulig!

Siden jul har slike ovner forårsaket to branner - bare i Alta.

KAST DRITTEN! Johnny Berg, Marit Wisløff og Ole K. Heimstad i den lokale branngruppa viser fram den oljefylte ovnen som nylig forårsaket en husbrann i Alta. - Vi advarer sterkt mot bruk av slike ovner, sier trioen. 

nyheter

Etter jul har oljefylte ovner som står på hjul, vært den direkte årsaken til to boligbranner i Alta. Det ene huset brente helt ned. Der var beboerne på ferie og hadde latt tre slike oljefylte ovner sørge for at temperaturen i huset holdt seg på plussiden. Deriblant oljeovnen du ser på bildet.

Hver fjerde ovn er det feil på, og de er overrepresentert ved brannårsaker.

- Vi vet at denne oljeovnen var årsaken til brannen. De to andre ovnene i huset var like hele, mens denne var sprengt, forteller Johnny A. Berg i det lokale eltilsynet.

Høyt trykk inni ovnen har ført til at en sveiseskjøt har revnet, slik at oljen har sprutet ut. Oljen har antent, og sørget for at det nå bare er aske igjen av en enebolig i Alta.

Tretthet gir sprekk

Nå går Berg sammen med de to andre medlemmene i den lokale branngruppa, Ole Kristian Heimstad fra politiet og Marit Wisløff fra brannvesenet, ut og ber folk kaste slike ovner så fort som mulig.

- For meg har dette alltid vært fy-fy. Jeg har aldri hatt slike ovner i huset, sier Berg.

- Min far er elektriker og advarte meg mot slike ovner før jeg fikk kjøpt noen, forteller Heimstad.

- Vi hadde tidligere et par slike ovner, men kastet dem ut for mange år siden, da vi ble klar over hvor farlige de er, opplyser Wisløff.

Berg peker på at det er teknologien som gjør denne ovnstypen så farlig:

- Ovnen veksler mellom kald, varm, kald og varm, fordi termostaten føler på lufttemperaturen i stedet for oljetemperaturen. Til slutt oppstår det materialtretthet i sveisepunktene, og oljen spruter ut. Det samme skjer med ovner som er fylt med vann. Alle har den samme svakheten. Billige ovner har i tillegg svakhet i termostaten, som gjerne tar fyr etter en tids bruk. Det er bare en ting å gjøre: Få dem ut!

Tredjegrads forbrenning

Slike ovner får du ned i 200-300 kroner. Det, og mobiliteten, er årsaken til at de er svært populære. Noen typer er mye dyrere, men ifølge Berg betyr det ingenting hva ovnene koster.

- Ingen er bedre enn andre, det er teknologien som er for dårlig. Man vet aldri når en slik ovn eksploderer. Det kan skje når man sitter i godstolen, ligger i senga eller er på ferie.

- Hva skjer hvis man sitter i godstolen?

- Da får man glovarm olje over seg. Resultatet av det er tredjegrads forbrenning, sier Berg, som har «fyrt opp» en oljefylt ovn før Altaposten kommer på besøk.

Nå måler han temperaturen med termografikamera.

- 165 grader Denne oljen ville ikke jeg risikert å få over meg, slår han fast.

Avkorting og bot

Men hvorfor er ikke slike ovner forbudt når de beviselig har en svakhet i konstruksjonen? Berg sier han ikke forstår det. Det bare er slik.

- De er produsert etter en EU-norm, og så lenge produsentene følger denne normen så får de lov. Vi klarer ikke å stoppe salget, slår han fast.

Han har heller aldri funnet noe godt svar på hvorfor det benyttes olje i stedet for vann. Vann er blitt mer vanlig de siste årene, men tidligere var olje den foretrukne væsken. Den antenner gjerne når den spruter ut.

I 2013 har det vært ni branner i Alta. Ved tre av dem har eltilsynet avdekket elektriske feil. To skyldtes oljeovner, mens den tredje skyldtes at en huseier hadde vært hobbyelektriker. Resultatet var at et armatur tok fyr.

- Han kan regne med både avkorting på forsikringa og bot, opplyser Berg som et varsku til andre huseiere.