Kjører verden rundt for kreftsaken

Sannsynligvis har Irish Murph det første Florida-registrerte kjøretøyet i Alta noensinne.

nyheter

Irish Murph kjører verden rundt for kreftsaken på motorsykkelen sin.

Og han har også selv en ganske spesiell historie. Irske Murph ble født i Dublin, men emigrerte til USA, og slo seg opp der. Det ble en suksesshistorie. Han ble millionær, men jetset-livet i Florida gjorde også at han ble alkoholker. Så drakk han opp pengene, og satt ribbet tilbake.

- Jeg mistet alt, men bare pengene og tingene, sier han.

Det eneste han hadde igjen var motorsykkelen. Murph satte seg på sykkelen og kjørte av gårde. Siden har han ikke sett seg tilbake.

- Jeg var på rehab, og har vært tørrlagt fire år i januar, sier han.

Møtte kvinne i Amsterdam

På veien fant han ut at han ville gjøre noe meningsfullt med livet sitt. Derfor startet han «Ride Away Cancer», en underorganisasjon av «Drive Away Cancer», som er en bil som har kjørt rundt i USA for å skape oppmerksomhet rundt kreftsaken.

- «Drive Away Cancer» er blitt en rullende minnevogn. Nå er det 14 000 signaturer på bilen. Mange av dem har gått bort nå. Han som står bak heter John Nikas. Han stopper overalt hvor han drar i bilen sin, «Grace», og han gir særlig barn som har kreft turer i bilen. Han bruker tid med dem, og leker med dem. Det gir dem et øyeblikk borte fra smerten og lidelsen, forklarer Murph.

Selv har han vært på veien og kjørt rundt i USA, Canada og Mexico, og har nå tatt fatt på Europa.

Men det er bare tre måneder siden han startet opp med kreft-kampanjen. Det skjedde da han møtte en kvinne i en bokhandel i Amsterdam som nettopp hadde mistet sin kjære til kreften.

- Jeg vil også gjøre folk oppmerksom på dem som lider av kreft. Dette skaper ikke en kur mot kreft, det gjør ikke noe annet enn å skape oppmerksomhet og støtte til dem som lider av kreft og familiene deres, sier han.

På vei til Nordkapp

Murph har foreløpig ikke nådd ut til så mange med sin kampanje. Det vil han endre på. Foreløpig har han besøkt Sverige, Finland og Norge, og drar etterpå til Russland.

- Det er ikke mange nok som vet om organisasjonen min ennå, så det prøver jeg å forandre på, sier han.

- Send meg en e-post eller ta kontakt på Facebook, oppfordrer han.

I Alta har han fått husly gjennom MC-klubben Bunkers.

- Jeg skulle egentlig bare kjøre gjennom Alta, men blir nå her i én til to uker, sier han.

Så går turen til Nordkapp. Og forholdene på veien fra Muonio til Alta ga en forsmak på hva som venter over Sennalandet og Hatter.

- Det var rett og slett grufullt, jeg så fem meter foran meg, i møtet med trailere virvlet snøen opp. Men jeg holdt meg på veien. Det er vanskelig å komme seg til Nordkapp med forholdene som er nå, men det liker jeg. Det betyr at ikke alle klarer å gjøre det. Folk med kreft, hvert øyeblikk av dagen deres er en kamp. De har vondt. De har det tøft, og får cellegift. Mange har dager, uker eller måneder igjen å leve. At jeg drar til Nordkapp er min måte å si at jeg vil kjempe jeg også, for å hjelpe deg med ditt slit. Hvis det er lett å komme til Nordkapp, hva er da vitsen, sier Murph.

Irish Murphey kjører verden rundt verden rundt på motorsykkel for kreftsaken.  Foto: Sten Tony Hansen

KALD FORNØYELDE: Kulda er det verste når man kjører motorsykkel i Finnmark i desember, røper Murph. (Foto: Sten Tony Hansen)

Hjelp fra motorsykkelklubber

Han har noen sponsorer, men mesteparten finansieres gjennom egen lomme. Der er det ikke mye penger igjen, men han har satt opp en doneringsside på nettet. Foreløpig har det ikke tatt av.

- Utgiftene jeg har er stort sett bensin, på veien opp har jeg møtt fantastiske folk i motorsykkelklubbene. De har virkelig tatt meg inn og gitt meg husly. Her i Alta har Bunkers MC og Spitfire MC virkelig vært ekstraordinære i hjelpen de har gitt meg.

- En del motorsykkelklubber har jo et dårlig rykte?

- Ja, men det er ikke sånn. Det er mye bra. Folk som ikke er på innsiden vet ikke. Klubbene tar virkelig vare på andre motorsyklister. De klubbene jeg har vært i kontakt med, har latt meg overnatte i klubbhus og tatt meg inn hjemme hos seg, sier han.

Murphy oppfordrer alle som eventuelt ønsker seg en tur på motorsykkelen til å ta kontakt via hans hjemmeside http://wherethehellismurph.blogspot.no/ eller via Facebook.

- Dersom noen i Alta ønsker seg en liten kjøretur eller bare noen å være sammen med, vil jeg gjerne stille opp, sier han.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter