Vil ha markering av nullpunktet

- Nullpunktet i Stilla bør markeres for fremtidens generasjoner.
nyheter

Det mener leder av Álttá Sámiid Searvi, Silje Karine Muotka, og leder for Álttá Sámi Nuoraid Searvi, Marion Aslaksen Ravna.

– Mange vet ikke hvor det er

Álttá Sámiid Searvi tok dette opp i forbindelse med behandlingen av arealplanen i Alta kommune i fjor, og bakgrunnen er at det er over 30 år siden Alta-aksjonen som var en hendelse av svært stor betydning for samisk samfunnsutvikling og en sak som også har hatt betydning i norsk samfunnsliv.

I Altaposten av lørdag 24.11.2012 tok filmskaper Per Kristian Olsen opp en markering av demonstrasjonene på Nullpunktet.

Les hele saken:

- Hvor er minnesmerket?

Dokumentarfilmskaper Per Kristian Olsen vil at Alta kommune skal markere ”Nullpunktet”.


- Det er nok mange i Alta som vet hvor Nullpunktet omtrent er i Stilla, sier leder for den nystartede samiske ungdomsforeningen Álttá Sámi Nuoraid Searvi, Marion Aslaksen Ravna. - Det er likevel mange skoler og ungdommer som kanskje ikke har et så tett forhold til hendelsene i Alta for over 30 år siden, at de kjenner til Nullpunktet, fremhever Ravna.

- Også fremtidens generasjoner vil ha interesse i at Nullpunktet blir markert, slik at man kan få mer kunnskap om både Altaaksjonen og konsekvensene av denne aksjonen, mener ungdomslederen.

Ber om utvalg

Denne uken foreslår NSR at det nedsettes et kvalifisert utvalg som skal gjennomgå hvordan Nullpunktet bør og kan markeres fordi vi mener at en markering av stedet er viktig, sier Muotka, som også er sametingsrepresentant.

- I den samiske kulturen er det kanskje ikke så vanlig at man tar til ordet for å sette opp store monumenter, sier Muotka.

- Derfor er det viktig at denne saken vurderes av en kvalifisert komite. Det må tas hensyn til samisk kultur og natursyn, historikken i området, selvsagt også den bruken det er av området i dag, og spesielt reindrifta, sier Muotka. Hun minner om at det i Gargia for eksempel er satt opp en skiferbauta til minne om Folkeaksjonen mot utbyggingen av Alta-Kautokeino vassdraget.

-Dette er en sak som Sametinget ikke kan ivareta alene, det er også en oppfordring til Alta kommune og øvrige myndigheter. Det vil være naturlig at denne saken innarbeides i samfunnsdelen av arealplansarbeidet som Alta kommune nå arbeider med. Videre er vi kjent med at det arbeides med en samarbeidsavtale mellom Sametinget og Alta kommune, og dette kan også være et innspill til denne avtalen, sier de to lederne for de to sameforeningene avslutningsvis.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter