Torsdag kveld vant NRK-journalisten Per Kristian Olsen to priser under film og TV-festivalen Northern Character i Murmansk.

- Utrolig artig og veldig flott å vinne priser for begge filmene. Filmen om Altaaksjonen som heter «Vendepunktet» handler kort om hvordan striden i Alta først startet som en miljøkamp og etter hvert vendte om til å bli en kamp for like rettigheter for samene i Norge. Mange elementer i dokumentaren er like aktuell i dag, sier Per Kristian Olsen til Altaposten.

Vil merke ”nullpunktet”

Olsen opplyser at han jobbet i over seks måneder med dokumentaren der han intervjuet flere av demonstrantene som var med på aksjonen i 1978-80.

- I siste del av dokumentaren så kan man se forfatter Roy Jacobsen og Alfred Nilsen som var med under aksjonen. De leter etter det berømte ”Nullpunktet”. I filmen finner de til slutt stedet og da sier faktisk Jacobsen at her burde det være et minnesmerke eller en plakett. Så det er absolutt noe Alta kommune burde se på, sier Olsen.

BILDER: Se historiske bilder fra aksjonen i 1978-80 her!

OL-film

Han røper at han også kommer med en ny dokument som skal sendes på NRK 28.november.

- I Tromsø for to år siden ble det en voldsom debatt da byrådet i Tromsø skulle behandle og vedta om Tromsø kommune skulle bli en del av samisk språkområde. Da ble det mye ramaskrik, og det var mange rasistiske og stygge kommentarer om samene på diverse nettdebatter. Filmen som kan ses på NRK 28.november heter ”Tilbakeslaget” og uten å røpe for mye, så handler den litt om hva var det egentlig som skjedde i Tromsø da kommunen diskuterte og vedtok at kommunen også skulle bli en del av det samiske språkområdet.

- Jeg er selv fra Hammerfest og jeg vet at filmen er like aktuell i Finnmark når man diskuterer samisk tematikk, mener Olsen.

Fakta

Per Kristian Olsen vant med fjernsynsdokumentarene «Balto - helten fra Alaska» og «Vendepunktet». Prisvinneren var selv til stede i Murmansk.

Festivalen Northern Character samler deltakere fra seks land i nordområdene; Norge, Sverige, Finland, Island, Estland og Russland.

Til sammen presenteres over 100 filmer og TV-programmer og den tiltrekker seg flere og flere deltakere for hvert år.