Rune Østlyngen"/>

Mann reddet av hjertestarter

Hjertestarteren har stått ubrukt i åtte år. Tirsdag kveld reddet den en mann i 40-årene i Finnmarkhallen.

GULL VERDT: Hjertestarteren Tommy Hæggernæs investerte i for åtte år siden reddet en ung manns liv i Finnmarkshallen i går kveld. 

I dag er jeg veldig lettet.

Tommy Hæggernæs
nyheter

- Selv om vi ligger nært både brannstasjonen og legevakta, som begge har hjertestartere, investerte vi i hjertestarter til 40.000 kroner i 2004. I tilfelle det skulle stå om sekunder en gang i fremtiden. I dag er jeg veldig lettet. Det har nå vist seg å være en veldig god investering, forteller daglig leder i Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs.Falt om på trening

Det var bare tre-fire minutter inn i de tidligere fotballspillernes trim klokken 22.00, at mannen i 40-årene ramlet om.

Håndballspiller Ottar Pettersen stor nærmest.

- Jeg takker for førstehjelpskurset jeg tok gjennom lærerjobben i fjor. Vi gjorde alt instinktivt. Sjekket åndedrett og puls, men fant ingenting. Dermed startet vi med 30-2 regelen fra hjerte-lungeredningskurset. 30 kompresjoner og to innblåsninger, forteller Pettersen.Reddet av lagarbeid

Mens Pettersen og kamerat Pål Arntzen ga pasienten nødvendig førstehjelp, løp tidligere Alta-spiller Øyvind Pedersen etter hjertestarteren.

- Mens Øyvind og Rolf-Kristian Daniloff monterte hjertestarteren, fortsatte jeg og Pål med hjertelungeredning. Kort etter ga hjertestarteren beskjed om at støt var å anbefale. Vi slapp pasienten og han fikk støt. Så fortsatte vi, men fikk ikke den responsen vi ønsket. En ny melding om anbefalt støt kom fra maskinen, og støt nummer to fulgte. Vi fortsatte deretter og like etter fikk vi start på pasienten. Vi la ham i stabilt sideleie og straks etter kom ambulansepersonell og lege inn døra, forteller Pettersen.Viktig å prate ut

Pål Arntzen er svært lettet over at nødvendig utstyr i hallen bidro til at resultatet ble så bra.

- Hjertestartere redder liv. De er ikke dyrere enn at både bedrifter, butikker og andre steder der folk samles burde ha en slik stående. Det gir trygghet, påpeker Arntzen.

Etter at pasienten var stabilisert og fraktet med ambulansefly til Universitetssykehuset Nord-Norge, samlet denne historiens helter seg i Finnmarkshallens kantine.

- Vi tok oss litt kaffe, snakket litt med en i ambulansepersonellet, og fikk sånn sett luftet ut de mange inntrykkene. Men jeg må si jeg sov dårlig i natt. Ikke før en melding tikket inn i morges om at pasienten ser ut til å ha det bra, falt jeg til ro og kunne gå på jobb uten uro i kroppen, forteller Ottar Pettersen.

Hør intervju med altamannen i Radio Altas morgensending fra 7 til 9 torsdag!

Se innslag på TV Nord i dag!