Vidar Kristensen"/>

Fet avanse på svindyre scooterturer

Hurtigruten hadde skrudd prisene i været og stakk av med 765 kroner da Sorrisniva tok passasjerer med på scootertur i går.

  Foto: Sorrisniva

nyheter

- Det er helt forferdelig. Jeg er så forbannet på Hurtigruten at.....ahhh! Jeg har ikke ord. De kommer hit og skummer fløten, og gir f... i aktivitetsleverandørene så lenge de selv tjener masse penger, kommenterer Tor Kjetil Wisløff, daglig leder i Sorrisniva.

I går hadde han tre guider og 13 scootere i aksjon for å gi 19 passasjerer fra hurtigruteskipet Trollfjord en smak av Finnmark. Det fikk han 1.200 kroner pr deltaker for. Passasjerene hadde på sin side betalt 2.465 kroner til Hurtigruten for denne opplevelsen, guidet busstur til Sorrisniva inkludert.

- Inkludert bussturen betalte vi 1.700 kroner pr passasjer. Vårt påslag var 45 prosent opplyser kommunikasjonsrådgiver Stein Lillebo i Hurtigruten ASA.Eksklusivt = dyrt

45 prosent er helt i øvre sjikt av det Hurtigruten påregner seg, ifølge Lillebo. Han forklarer det stive påslaget slik:

– Dette påslaget dekker all markedsføring av utflukten, både i våre kataloger, i annonser og selve salget om bord på skipet. 2.465 kroner for en fire timers scooterutflukt i fantastisk vinterlandskap er ikke nødvendigvis svindyrt, noe også 65 prosents belegg på utflukten viser. At dette er en engangsaktivitet betyr også at kostandene med å markedsføre det øker sammenlignet med øvrige utflukter i regulære havner. Om vi hadde gått til Alta hver dag hadde vi trolig kunnet redusert prisen både ut fra operatøren og fra oss.Wisløff sier han ikke visste noe som helst om Hurtigrutens påslag før Altaposten orienterte om det.

- Vi har hatt en flerårig kontrakt med Hurtigruten som nå er utløpt. Og med prisene vi og de opererer med, er det helt slutt på å legge til rette for dem, det er helt sikkert, sier han.For tyskere med penger

Under et besøk på Trollfjord i går, overhørte undertegnede en diskusjon mellom tre ansatte om bord på skipet. Det ble hevdet at det var mislykket å gå til Alta på nyttårscruise, fordi reiselivet i byen hadde doblet prisene fra i fjor.

Det hørtes ikke bra ut, men en ringerunde i dag morges avslører altså at dette er ganske langt fra virkeligheten. Sannheten er nærmere at Hurtigruten i stor grad selv har bidratt til å gjøre Alta-cruiset til en opplevelse kun for de best bemidlede.

At bare 19 av totalt 400 passasjerer valgte å dra på scootertur, forteller sitt om hvordan turistene, for det meste tyskere, opplever prisen kontra opplevelsen.- Turistene forstår

Turleder Martin R. Adolfsen på MS Trollfjord kan imidlertid fortelle at passasjerene som valgte å kjøre scooter med Sorrisniva eller hund med Holmen hundesenter, hadde forståelse for at de måtte betale henholdsvis 2.465 og 1.755 kroner.

- Det var første nyttårsdag, og da er det forståelse for at prisene er høyere enn ellers. Å kjøre hund og scooter i polarmørket er såpass eksotisk at de mener prisen kan forsvares. Det var i alle fall tilbakemeldingene jeg fikk fra strålende fornøyde passasjerer, sier Adolfsen.

- Er ikke 2.465 kroner veldig dyrt for en totimers scootertur?

- I forhold til produktet man får er det verdt hver krone.

- At bare 19 passasjerer valgte denne aktiviteten betyr vel at Hurtigruten har priset seg ut?

- Jeg tror nok at vi kunne fått flere gjester om det hadde vært billigere, men det skal ikke jeg legge meg bort i, sier Adolfsen.300 gjester i byen

Aktivitetene i Alta ble bestilt sammen med hurtigruteturen, og passasjerene kunne velge fra et produktprogram der fire aktiviteter i Alta var inkludert; hund, scooter, guidet bytur med museumsbesøk og samisk konsert på utescene i Sorrisniva.

Men 19 på scooter, knappe 40 på hund og en busslast på bytur, var ikke rare responsen.

Konserten i Sorrisniva, som var gratis for passasjerene, var imidlertid populær, og der deltok rundt 90 prosent.

Ansvarlig leder Henriette Bismo Eilertsen i tilretteleggingsselskapet North Adventure mener det er bedre med ett hurtigrutebesøk enn ingen.

- Vi hadde over 300 gjester i Alta i går, og det er bra. Alternativet er ingen gjester, påpeker hun.Kommer ikke tilbake

Hun understreker at Hurtigruten har fått de samme prisene i Alta som i fjor, og at eventuell prisstigning til passasjerene alene skyldes Hurtigrutens påslag.

Ifølge Lillebo stemmer ikke dette helt.

- Innpris til oss var 1.550 kroner i fjor, mot 1.700 i år, opplyser han.

Diskusjonen om prisnivået er imidlertid bortkastet energi. Årets cruise var nemlig det siste. I det nye anbudet får ikke Hurtigruten ta skip ut av ruta, og kan dermed kun seile til Alta når det er snakk om dårlig vær og nødhavn.