Nye tiltak mot rømming og lakselus

Fiskeridepartementet innfører flere tiltak for å få en mer bærekraftig havbruksnæring.
nyheter

- Det åpnes for at settefisk kan vokse seg større i anlegg på land, og det settes et tak på antallet fisk per merd, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Taket settes til 200.000 fisk i én merd, og er satt for å begrense følgene av for eksempel totalhavari. Ordningen trer i kraft 1. januar 2013.

- Ekstremværet i høst har vist oss at selv en hendelse i ett enkelt anlegg kan føre til et stort antall rømt fisk. Derfor strammer vi opp regelverket for å redusere risikoen, sier Berg-Hansen.

I tillegg innfører regjeringen en prøveordning hvor oppdrettsfisken kan holdes lengre på land før den settes i sjøen. Målet er hovedsakelig å redusere spredningen av lakselus.

- Dette vil kunne gi både miljøfordeler og bidra til bedre fiskehelse. Utsetting av større og dermed mer robust fisk vil gi mindre sykdom og lavere produksjonstap i tillegg til at rømningsrisikoen reduseres, sier Berg-Hansen.

Ordningen trer i kraft 1. mai neste år og skal evalueres etter fem år. (©NTB)Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter