Lars Richard Olsen"/>

- De samlet ufattelig rikdom

Ekspedisjon av kvener, samer og nordmenn skulle egentlig redde gullgravere fra sultedøden. I stedet ble flere av dem millionærer selv.
nyheter


Forfatter Roy Andersens jobb med boka Redningsmenn og lykkejegere - Norske pionerer i Alaska er lite eventyr i seg selv. Begynnelsen fant sted på en bar i Washington.

- Jeg sto sammen med en fyr som var kulturattache ved den norske ambassaden. Så spør han meg: Vet du hvor julenissen fikk reinsdyrene sine fra?

Andersen tenkte seg litt om og svarte at det måtte jo være noe sånt som Coca Cola eller Disney.

- Nei, svarte attacheen, før han fortsatte: - Reinsdyrene kom sammen med de norske samene som dro til Alaska.Fant nye historier

Historien om reinsdyrene kan du lese i en egen sak på disse sidene, men boka som nå ligger i butikkene startet med Andersens nysgjerrige nøsting rundt hva som lå bak reinsdyrene som alle nå forbinder med jula.

Arbeidet førte han videre inn i en rekke historier, men den mest interessante handlet om menn og kvinner fra vidda, og en gjeng gullkåte arbeidskarer fra gruven i Talvik som senere skulle bli blant landsdelens aller rikeste.

- Det er en fantastisk historie, og i arbeidet har jeg funnet flere historier om mennesker som tidligere ikke har vært omtalt her hjemme. Blant annet fant jeg dagboken til altaværingen Magnus Kjeldsberg som ble direktør ved Pioneer Mining Corporation.Ville redde eskimoene

Kjeldsbergs utvandring fra Norge til Alaska startet med meldingen om at en gjeng gulljegere holdt på å sulte i hjel i Yukon i 1898.

Misjonæren Sheldon Jackson hadde da jobbet lenge med å sende samer og reinsdyr til Alaska for å hjelpe eskimoene med å lage nytt levebrød etter at hvalfangerne hadde tatt levebrødet deres.

Gullgravernes nød ble da et fint påskudd for å hente både reinsdyr og samer til regionen, siden kjørerein lett kunne dra forsyninger gjennom vinterlandskapet dit ingen båt kunne komme til.

- Gullgraverne slapp det de hadde i hendene da de hastet av sted til Yukon uten å tenke så mye på hvordan de skulle få seg mat, og meldingene gikk ut på at de ikke ville overleve vinteren uten hjelp. Jackson brukte dette påskuddet for å samle 500 reinsdyr, rundt 70 samer og 40 kvener og nordmenn fra Finnmark til å reise over. Han hadde ikke lyktes med dette når begrunnelsen var å hjelpe eskimoene, men når det gjaldt amerikanske gullgravere i nød, kom pengene fra kongressen, sier Andersen.Mislykket aksjon

I Alta var talvikværingen William A. Kjellmann sentral i å organisere ekspedisjonen etter at han noen år tidligere hadde rekruttert seks reindriftsfamilier og en ungkar fra Indre Finnmark til nettopp Alaska. Det første prosjektet var vellykket, der flokken med rein som ble hentet over talte 600 stykker. Med neste forsyning skulle eskimoene få enda flere rein å leve av og lærere i de samiske innflytterne.

Den nye ekspedisjonen ble derimot en fiasko. Da båten Manitoban kom til New York med reinsdyr og finnmarkinger ble det klart at det ikke var noen nød i Yukon. Noen videre pengestøtte kom ikke og lageret med reinlav tok raskt slutt.

- Dyrene sultet og de aller fleste døde før de kom til Alaska. Det var et grusomt syn der de døde som fluer, sier Andersen.

Men for mange av de som var på båten var det ikke eskimoer eller rein som var hovedgrunnen til å bli med på turen.

Jafet Lindeberg fra Kvenangen og Magnus Kjeldsberg fra Alta ble lokket av gull, og dro raskt til Beringstredet for å vaske gull. Etter kort tid gjør Lindeberg et lovende funn i Anvil Creek.Slo seg opp

- Lindeberg og et par svensker han møter undersøker elva og finner at den er full av gull. De ble mangemillionærer på en ettermiddag. Det var imidlertid begrenset hvor store områder én mann kunne ha krav på. Lindeberg sprang derfor rundt i området og slo ned påler med navnene til sine venner påskrevet, deriblant Kjeldsbergs

Når funnet blir kjent starter et nytt gullrush i Alaska som skal overskygge arbeidet i Yukon. Byen Nome bygges opp rundt funnene, et tettsted som snart samler 50.000 lykkejegere. Magnus Kjeldsberg og Lindeberg starter Pioneer Mining Corporation som Kjeldsberg blir lederen for.

- Det var lovløse tilstander på denne tiden og folk var selvsagt forbannet da de kom til Nome og oppdaget at en gjeng fra Alta hadde tatt alle de beste plassene. De klarte seg likevel, og levde resten av livet i enorm rikdom. Begge flyttet til California hvor de bygget kjempepalasser.

Mens Lindeberg giftet seg med San Franciscos sosietetsdronning og blir venn med presidenten, møter Kjeldsberg kjærligheten på et horehus og gifter seg med en russisk kvinne. Kjeldsberg ble i USA.

- Hans etterkommere i Alta har jeg ikke klart å spore opp, sier Andersen.Hele historien får du høre på Alta bibliotek når forfatteren selv kommer til Alta 8. desember.