Christoffer Taraldsen"/>

Flere vil ha samekofter

Aldri før har så mange ønsket å være med på kurs for å lage samekofter.
nyheter


Berit Anna Gaup, fratrådt studieleder i Áltta Samiid Searvi, tror det kommer av at flere finner ut av sin samiske bakgrunn.

- Til nå er det mange som ikke har turt å nevne sin samiske bakgrunn. Samtidig er det mange som ikke har visst om bakgrunnen sin. Når de finner det ut er det flere som har lyst på sin egen kofte, forteller Gaup.Fulle kurs

Áltta Samiid Searvis kurs har gått i hele år. På vårparten i Alta, mens de har gått på Seiland nå i høst. Hele veien har kursene vært fulle.

- Det er flere som ønsker å være med enn det vi har plass til. Slik har det vært i hele år. Vi har ikke opplevd en forespørsel som dette de 10 årene vi har hatt kursene, sier hun.

I fjor hadde de 50-60 stykker med på kursene sine. Det tallet er høyere i år. Hvert kurs har mellom fire og seks deltakere.

- Vi skulle gjerne hatt flere plasser for å få med alle som ønsker det, men det er ikke mulig. I dag er nesten seks for mange med vår ene lærer per kurs. Med flere vil ikke kursdeltakerne få hjelpen de trenger, forklarer hun.200 timer

Kursene er i duodji, altså samisk håndarbeid. De arrangeres av Áltta Samiid Searvi sammen med samisk studievalg (SOL), der sistnevnte har det økonomiske ansvaret. I løpet av kursene lærer de blant annet å sy koftesømmer, skalder, lohkkaer og belter, et arbeid som tar lang tid.

- Kursene tar som regel rundt 200 timer om man lager hele kofta, men det avhenger veldig av kursene og de som er med. Det er mye arbeid, men resultatene blir bra, sier hun fornøyd.

Deltakerne har varierende ønsker. Noen ønsker å få laget en kofte til konfirmasjonen. Andre ønsker en kofte etter å ha funnet ut om sin bakgrunn. I deltakermengden er det likevel én person som skiller seg ut.

- På Seiland i høst hadde vi ei dame fra Canada med oss som sydde en lohkka. Det var veldig artig, avslutter Gaup med et smil.9827:

9822: