Vidar Kristensen"/>

Ingen slår Finnmark

Grieg Seafood er den sprekeste gasellen i Norges beste gaselle-fylke.

  Foto: Vidar Kristensen

Fakta

Gaseller i Finnmark 2011 (basert på 2010-regnskapene)

1. Sør-Varanger 10

2. Alta 9

3. Vadsø 5

4. Tana 4

5. Nordkapp 3

5. Hammerfest 3

7. Båtsfjord 2

7. Vardø 2

9. Loppa 1

9. Karasjok 1

9. Porsanger 1

Totalt 41

nyheter

Det slo Amund Djuve, sjefredaktør i Dagens Næringsliv, fast da avisa i dag var på besøk i Finnmark for å avsløre hvem som er årets gaselle i fylket, basert på 2010-regnskapene.

For å bli en gaselle må en bedrift minst ha doblet omsetningen over fire år, ha positivt årsresultat samlet sett og unngått negativ vekst i perioden.

Alle disse kriteriene har Grieg Seafood Finnmark innfridd - med glans. Veksten har vært kolossal, det samme har overskuddene de to siste årene.

- Grieg er en verdig vinner, vurdert ut fra kriteriene vi har satt. Både prosentmessig og i kronebeløp har selskapets vekst vært veldig stor, slår Djuve fast.

Han legger til at selskapet neppe vil klare å opprettholde denne veksten, etter krakket i lakseprisene i 2011.Best i Norge

I fjor hadde Finnmark 41 gasellebedrifter. Det gir 5,6 bedrifter pr 10.000 innbyggere, bare Oslo er bedre. Men i Djuves øyne er Finnmark nr 1, fordi næringslivet i Oslo er dopet av omlandet.

- Byen har 100.000 flere arbeidsplasser enn innbyggere, fordi det er så høy pendling fra nabokommunene, og er sånn sett feil å sammenligne andre fylker med, sier Djuve.

Finnmark har også hatt landets svakeste nedgang i gaseller etter finanskrisen.

- Det er dere som best har styrt klar av virkningene av krisen. Dere er sterke på fisk og naturbaserte næringer, som ikke har vært så utsatt. En stor andel offentlig sysselsatte har samtidig sørget for å holde etterspørselen oppe. I tillegg har dere lokomotivene Alta og Kirkenes, som har svært sterke gründer- og småbedriftsmiljøer, sier Djuve til Altaposten.Midt oppi det

Han peker på at mange snakker om Finnmarks fantastiske framtidsmuligheter, men mener det ikke er riktig fokus.

- Dere er der allerede; dere har et fantastisk næringsliv som står midt oppi gode tider og som klarer å dra nytte av vekst. Det er gode nyheter for Finnmark, for det er i gasellebedriftene, som Finnmark har så mange av, at arbeidsplassene skapes, og det er de som legger grunnlaget for framtidens velferd, påpeker Djuve.

Han slår fast at Finnmark næringsmessig er i en annen liga enn Troms og Nordland, og at storbyen Tromsø henger langt bak Alta og Kirkenes.

- Tromsø har et tungt administrativt miljø, mens dere i Alta er gode på business. Spesielt de fire siste årene har dere utmerket dere, og av nordnorske byer av en viss størrelse er Alta en klar nr 1 på business og gaseller, og dere slår for øvrig både Stavanger og Bergen, opplyser Djuve.Sterk kultur

- I Alta fins det en sterk kultur for å starte for seg selv, jobbe hardt og målrettet og skape verdier. Det er bra for byen i dag, og det vil være svært viktig i årene framover, slår DN-redaktøren fast.

Det var likevel Kirkenes som hadde flest gaseller av alle i Finnmark i fjor, med 10 av totalt 41. Djuve peker på ringvirkningene av Syd-Varanger og den økende kontakten over grensa som de mest nærliggende årsakene.

- Kort sagt; Finnmark er i en fantastisk situasjon i forhold til resten av Norge, konkluderer Amund Djuve.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter