Fem blir vaksinert mot rabies på Svalbard

To menn og tre kvinner vaksineres nå mot rabies på Svalbard. En av kvinnene ble bitt av den smittede polarreven mandag i forrige uke.
nyheter

Prøvene som ble tatt tirsdag av de to reinsdyrene som ble avlivet søndag, bekrefter at de var smittet av rabies. Reinjakta har pågått siden 15. august og var ferdig tirsdag. Dermed kan smittede dyr ha blitt felt.

Folkehelseinstituttet satt onsdag i møte for å vurdere hvilke anbefalinger de skal gi og hvilken smitterisiko dette utgjør.

-150-200 jegere har skutt reinsdyr. Tar vi med de som har spist reinsdyr, har vi et logistikkproblem. Vi vaksinerer nå de som har blitt eksponert for viruset. Vi har ikke begynt med forebyggende vaksinering av større grupper, sier smittevernlege Ola Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.

Tveiten sier at mange har vært eksponert under slakting. På Svalbard må underkjeven av felte rein leveres til Sysselmannen for å vise at du har skutt riktig dyr og i forskningsøyemed.

- Da må du inn i kjeften på dyret og det er i spyttkjertlene og i spyttet at viruset primært sitter. Dette er en helt ny problemstilling, sier han.

Det er også liten kunnskap om rabiessmittede dyr som spises, men smittevernlegen sier at det er lite sannsynlig at du kan bli smittet ved å spise kjøttet.

- Det er ikke der viruset sitter, men det kan oppstå forurensning under slakting.

Utbrudd

- Nå er det et utbrudd og ikke lenger noe enkelttilfelle. Dette er veldig alvorlig, sier seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen på Svalbard til NTB.Sysselmannen vil foreløpig følge den planen som er lagt, men vil vurdere den fortløpende ettersom situasjonen kan endre seg. Torsdag begynner utsettingen av revefeller rundt Longyearbyen.- Det er ikke funnet nye døde eller skadde dyr etter at vi avlivet de to reinsdyrene. Vi fløy over det aktuelle området onsdag og vi vil fly over det igjen torsdag, sier Stokke.De fem som blir vaksinert mot rabies er to unge menn og to unge kvinner og en fastboende kvinne i 60-årsalderen. Hun ble bitt i hælene av reven i sentrum av Longyearbyen mandag i forrige uke.- Kvinnen kom rett til sykehuset. Siden reven hadde vist så spesiell atferd, startet vi med vaksinering med en gang før vi visste at den hadde rabies, sier Tveiten.Senere samme kveld ble det Sysselmannen tror er den samme reven, drept av en hund i nærheten av der kvinnen ble bitt.- Sysselmannen fikk tak i den tirsdag og svaret kom mot slutten av forrige uke. Da hadde vi allerede valgt å starte vaksinering av fire andre som hadde hatt nær kontakt med hunden som drepte reven. Sannsynligheten for at noen av de fem skal ha fått viruset er forsvinnende liten. De tar det greit, sier han.

600 hunder

Hunden ble ikke bitt av reven. Den var allerede vaksinert mot rabies og er ikke syk. Både den og hundegården er isolert. Selv et vaksinert dyr kan føre smitten videre i noen døgn.- Vi passer på at de rundt 600 hundene på Svalbard får sin årlige dose og skal du til Svalbard med hund må du søke om det siden det er forbudt å føre dyr dit, sier veterinær Harald Os ved Mattilsynet i Tromsø til NTB.Tilsynet i byen satte onsdag sammen en stab som skal ta seg av spørsmål om rabies på Svalbard. I tillegg overføres tilsynets beredskapsnummer til distriktskontoret i Tromsø.Os oppdaterer nå tilsynets beredskapsplan fra 2006 om rabiessmitte på Svalbard der det sist ble påvist smittet rein i 1980.- Da ble det funnet rabies på tolv polarrev, tre reinsdyr og en ringsel. Det er det eneste tilfellet som er rapportert på rein på Svalbard til nå. Senere har det vært enkelttilfeller på rev, men ikke på reinsdyr, sier Kjell Handeland, fagansvarlig for vilt hos Veterinærinstituttet i Oslo, til NTB.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter