Jarle Mjøen"/>

Høyre flyr høyt

Alta Høyre flyr videre på en bølge av framgang - og får med seg Venstre.
nyheter

I en fersk meningmåling laget av Infact på oppdrag fra NTB, ligger det an til at ordfører Geir Ove Bakken (Ap) må vike plass for Arnt Ivar Pedersen (H) som ordfører. Høyre, Venstre, SV og delvis KrF er partiene som kan gå inn i siste del av valgkampen med størst selvtillit og store smil. Meningsmålingen tilsier at valget i Alta blir særdeles spennende, blant annet basert på at Ap pleier å ha en sluttspurt på lager.Blir vinner

I Alta Høyre blir meningsmålingen mottatt som en vitamininnsprøytning - til tross for at partiet ikke går fram i forhold til junimålingen.

- Vi er ut fra meningsmålingen nest største parti i kommunen, og på full fart til å vippe Bakken og Ap ut av ordførerkontoret. Målingen viser at vi er stabil på mellom 20 og 25 prosents oppslutning i Alta. Det er vi fornøyd med, sier Ivan Olsen, tredjekandidaten som har vært sentral i den nye strategien for å gjøre partiet til et seriøst styringsalternativ.

Venstre dobler

Trine Noodt og Venstre, som har vært særdeles aktiv i media i perioden målingen ble tatt opp, mellom 26. og 28. august, høster nå resultater. Partiet dobler sin oppslutning sammenlignet med InFacts junimåling. I august kommer Venstre ut med en oppslutning på syv prosent, en framgang på 3,5 prosentpoeng.

- Dette er bare helt fantastiske tall. Nå kan vi gå siste del av valgkampen i møte med økt selvtillit. Venstre har lykkes med å kommunisere ut kjernesakene, klargjør Noodt.

Partiet ble midt under intervjuperioden for målingen presentert med to sider i Altaposten.

- Vi har forsøkt å være aktive i media for å få fram hvilke saker Venstre vil prioritere, og tror at skole er en vinnersak, sier hun.

For Noodt og Venstre viser underlagsmaterialet i målingene at Venstre henter flest nye velgere hos SV, Ap og Senterpartiet.

Mot alle odds

Et annet parti som nå høster positiv respons hos velgerne i Alta er SV.

- Det er mot alle odds, sett i forhold til at SV på landsplan sliter på meningsmålingene. Vi har fryktet et tilbakeslag etter å ha tatt ansvar. Det fordrer også noen upopulære avgjørelser, sier leder i Alta SV, Otto Aas.

Han tror at partiets klare boligpolitikk, hvor fokuset har vært både på utviklingen i nærområdene og på at antall kommunale boligtomter til selvkostpris må økes, har gitt respons.

- En offensiv boligpolitikk med utgangspunkt i at prisene skal holdes lave, er svært viktig for hele Altas befolkning og byens framtidig vekst og utvikling, sier Tommy Berg, fjerdekandidaten som har profilert boligpolitikken for partiet.

Borgerlig flertall

Målingen viser at det per dato er borgerlig flertall i Alta med samarbeidspartiene Høyre, Frp, Kystpartiet og Venstre. Ut fra tallene i målingen vil de få inn 19 representanter. Da har vi tatt utgangspunkt i at Samefolkets Parti og Kystpartiet, som i målingen går under betegnelsen ”andre parti”, tar ett mandat hver. Til sammen har ”andre parti” en oppslutning på 6,8 prosent.

- Jeg klarer ikke å si hva som gleder mest, Venstres framgang eller at vi nå har flertall for et nytt regime og en ny ordfører i Alta, sier Venstres ordførerkandidat Trine Noodt.

Politisk partibarometer Alta 26-28. august 2011Parti 26-28. august Valgresultat 2007 Mandater nå Mandater sittende kommunestyre Endring
Arbeiderpartiet 28,3% 39,6 % 10 15 -5
Fremskrittspartiet 18,8% 23,1 % 7 8 -1
Høyre 21,8% 6,6 % 8 2 6
Kristelig Folkeparti 5,8% 4,9 % 2 2 0
Venstre 7,0% 4,6 % 3 2 1
SV 9,0% 10,1 % 3 4 -1
Senterpartiet 1,5% 4,0 % 0 1 -1
Rødt 1,0% 1,6 % 0 0 0
Andre partier 6,8% 5,6 % 2 1 1
Nærmest til å miste et mandat: Venstre (14 stemmer)

Nærmest til å vinne et mandat: Andre (14 stemmer)

Relaterte saker: