Tom Skoglund"/>

Angrer på terror-utspill mot Frp

Thorbjørn Jungård (Ap) «tok en Hagen» på Facebook. I ettertid innser han at utspillet var uklokt.

Ikke alle tidligere medlemmer av Frp har sprengt Oslo sentrum i lufta, men alle som har gjort det i år har vært medlemmer av Frp.

Thorbjørn Jungård (Ap) på Facebook
nyheter

Torsdag postet Aps tredjekandidat til fylkestinget, Thorbjørn Jungård, et utspill på Facebook som fikk mange til å reagere.

Selv mener han at utspillet ikke er verre enn hva man har sett fra Frp opp gjennom årene. Men han mener samtidig at det var uklokt av ham å skrive dette.Samme retorikk

- Dette var egentlig et forsøk på å bruke samme retorikken som ordførerkandidat Carl I. Hagen i Oslo Frp har brukt mot muslimer. En generalisering brukt som et retorisk grep. Så kan man i ettertid diskutere hvor vellykket utspillet mitt var - og jeg ser jo selv at det ikke var spesielt vellykket, sier han.

Jungård fikk mange reaksjoner på det han skrev, ikke minst kom det svært mye kritikk fra Frp-kolleger i Finnmark. Akkurat denne kritikken fnyser han av.

- Er det noen som ikke skal snakke høyt, så er det dem. Skulle de vært tatt seriøst, så burde de ha gått ut og tatt avstand mot Carl I. Hagens utspill - slik Per Sandberg klokelig nok gjorde. Utspillet mitt var for øvrig ikke rettet mot Frp-ere, men tidligere Frp-ere. Og er det tidligere Frp-ere som føler seg såret, så beklager jeg det.Ufølsomt?

- Da jeg leste dette utspillet, tenkte jeg at dette kan kobles mot tragedien på Utøya. Er ikke dette egentlig også et ufølsomt utspill mot ofrene på Utøya?

Jungård blir stille noen sekunder, før han svarer;

- Nei, det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg beklager det voldsomt hvis det er noen som tolker utspillet slik. Jeg har ikke sett på det på denne måten, men jeg ser jo nå at det kan tolkes også i denne retningen. Jeg beklager virkelig hvis jeg har såret noen av ofrene med mitt utspill, det var absolutt ikke intensjonen, sier Ap-profilen.For tidlig

- Alt i alt, var det ikke for tidlig å komme med et slikt retorisk utspill nå?

- Ja, selvfølgelig var det for tidlig. Jeg legger meg sånn sett flat. Jeg gjorde et forsøk på å vise hvor galt det kan gå når man bruker retorikk på denne måten. Det forsøket var ikke spesielt vellykket, kan vi konstatere nå, sier Jungård.

- Og det er jo riktig som noen har påpekt, politikerne er kommet til en enighet om å ikke bruke hendelsene 22. juli mot hverandre. Sånn sett beklager jeg dette. Men jeg må samtidig si at det også finnes grenser hvor mye man skal måtte tåle når utspillene går andre veien. Det er sånn sett underlig å se Frp ta på seg offerrollen når deres egen retorikk brukes mot dem sjøl, sier han.Mye grums i Finnmark

- Gjelder dette også Frp-politikere i Finnmark?

- I høyeste grad.

- Har du eksempler?

- Mange. Men jeg ønsker ikke å gå inn på noe konkret kun for å rote opp gammel grums. Det er mange som må bli flinkere til å ikke generalisere, og til å holde saklighetsnivået oppe i debattene. Det gjelder også for oss som nesten daglig blir møtt med uanstendige utspill, vi må bli enda flinkere til å gi anstendige svar til uanstendige utspill.

Relaterte saker: