Rita Heitmann"/>

Mystisk inskripsjon

En mystisk inskripsjon med tekst og kors med en runding over, er nylig funnet på en stein nedenfor hotellet i Kautokeino.
nyheter


Taggingen ble funnet på den store steinen ved RV 93 nedenfor Thon hotell, på toppen av Skolebakken denne helga, ifølge en mann fra Kautokeino, som vil være anonym.

- Den har ikke vært der før, ifølge kvinnen som oppdaget den. Hun går forbi steinen hver dag, sier han, og skjønner at noen synes det er litt skummelt.

Spekulasjoner

"Aqui se murio mi burra", står det. Noe Google oversetter fra spansk til noe slikt som "Her er mitt døde esel". Første og siste A-er er tegnet sirkel rundt, symbolet på anarkisme.

- Er det bare en anarkist som syns alt er for jævlig, lurer mannen.

- Eller er det bare en spanjol som har mista eselet sitt i finnmarkstrafikken, spørres det.

Men folk i Kautokeino har jo lagt merke til at Anders Behring Breivik, som har innrømmet terror-ugjerningene fredag, har oppgitt i sitt manifest på internett at han kom til Kautokeino dagen før. Kan Thon hotell være "cheap hotel" som Breivik omtaler på nettet, og det spørres om Breivik kan ha skrevet på steinen.

Flere i bygda oppgir også å ha sett Breivik i Kautokeino, etter det Altaposten erfarer. Både FD og NRK har tidligere meldt at Breivik i sitt manifest oppga at han var i Kautokeino sist torsdag.

Det spekuleres i om Breiviks via sitt firma Geofarm kan ha brukt mineralutvinning i Finnmark som skalkeskjul for oppkjøp av ingredienser til sprengstoff.

- Han kan ha tatt andres prosjekter og gjort dem til sine, sier Bård Dagestad ved Direktoratet for mineralforvaltning til Finnmark Dagblad.Breivik tilhører frimurerordene, og det spekuleres i om innskriften kan ha noe med dette å gjøre. Kautokeino-mannen mener at den grønne prikken over korset er en såkalt engleprikk, og lurer selvsagt på hva det betyr i denne sammenhengen. Taggingen er gjort på stein fra Naranas-bruddet, kalt Masi-kvartsitt.