Jarle Mjøen"/>

Krever flere titalls mill. for plankaos

Nordysbadet går så det suser, men millionene forsvinner likevel i badesluket. Nå kan en rettstvist gi pluss i driftsbudsjettet.
nyheter

Eiendomsselskapet Nordlysbadet AS, hvor Alta kommune er majoritetseier, har varslet millionkrav mot gruppen av planleggere som var innleid for å få bygget realisert. Styreleder i Nordlysbadet AS, Knut Sigurd Pettersen, bekrefter at det handler om millionbeløp. Daglig leder i selskapet, Knut Krane, går enda lengre.

- Detaljene i vårt krav er ikke klart, men vi snakker om et krav i størrelsesorden på flere titalls millioner kr, sier Krane til Altaposten.Trygg på seier

Den daglige lederen vil ikke forhåndsprosedere kravet fra Nordlysbadet AS mot planleggerne, men bekrefter overfor Altaposten at han er rimelig trygg på at store deler av kravet vil bli innfridd. Det samme gjør styreleder Knut Sigurd Pettersen.

- Den del av kravet som er knyttet opp til forsinkelse og merkostnader i forhold til problemet med bæringen for dragerne, er i realiteten ikke bestridt av vår motpart. Når det gjelder planleggernes ansvar for det vi mener er mangelfull planlegging, som igjen har ført til merkostnader, er erstatningen komplisert byggejus, påpeker Pettersen.

Tilbakemeldingen fra Nordlysbadets advokat, som er ekspert på juridiske forhold knyttet til større byggeprosjekt, gjør at selskapet også her er optimist.

- Vi mener å ha gode kort på handa gjennom en grundig dokumentasjon samlet gjennom byggeprosessen, bekrefter Knut Krane.Renommerte planleggere

Nordlysbadet AS kan etter det Altaposten erfarer dokumentere et hundretalls endringsmeldinger i byggeprosessen. De fleste av disse er bestilt av arkitekt og planleggere, kun et fåtall av byggherren. Sammen med at manglende detaljtegninger og planløsninger en rekke ganger har forsinket byggeprosessen, mener Nordlysbadet at dette har fordyret prosjektet med flere titalls millioner kr.- Motparten deres er jo ikke hvem som helst i norsk planleggermiljø?- Nei, det var jo nettopp derfor de ble valgt til jobben. Vi valgte jo på øverste hylle, påpeker Krane og innrømmer at det gjør millionsøksmålet til et paradoks.De store

Politikerne i Alta så i utgangspunktet badeland som et spesielt komplisert byggeprosjekt, og ønsket derfor å sikre seg mot både økonomiske og tekniske overraskelser. Derfor ble lokale planleggere valgt vekk til fordel for nasjonale topprenommerte bedrifter.

Planleggergruppen har bestått av Medplan arkitekter AS, AL Høyer og HF Consult. Etter at Nordlysbadet er realisert har Medplan arkitekter skiftet navn til Ratio arkitekter. Det skjedde etter at Medplan AS fusjonerte med BGO arkitekter AS. På egen hjemmesiden er fusjonshistorien til selskapet plassert inn på et bilde av masse folk i et badeland eller basseng. Det kan tyde på at selskapet ikke er ubekvem med å bli assosiert med badelandsplanlegging.Ikke i media

Arkitekt June Haugen i Medplan/Ratio arkitekter har tidligere kommentert mulig erstatningskrav mot plangruppen. På vegne av bedriftene i plangruppen har hun holdt fast ved at deres grunnholdning er at uenigheter i byggeprosessen holdes internt blant partene, og ikke legges ut i media.

Haugen har imidlertid gjort det klart at plangruppen ikke frykter en rettslig belysning av saken, og at de har følt seg som syndebukk for overskridelsene som har kommet på Nordlysbadet.